ŽIRI JEDNOGLASNO: Pjesnik Gojko Đogo dobitnik ovogodišnje Dučićeve nagrade | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

ŽIRI JEDNOGLASNO: Pjesnik Gojko Đogo dobitnik ovogodišnje Dučićeve nagrade

Izvor: Slobodna Hercegovina | Datum:21.02.2016.

Juče je na konferenciji za štampu u kultnom beogradskom restoranu “Stara Hercegovina” objelodanjena odluka žirija da prestižna nagrada “kneza srpskih pjesnika” Jovana Dučića bude dodijeljena Gojku Đogu

djogo-odluka

Žiri za dodjelu Dučićeve nagrade u sastavu: akademik Ljubomir Zuković, pjesnik Vladimir Jagličić, književnik Želidrag Nikčević, prof. dr Ranko Popović, prof. dr Jovan Delić i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, predsjednik bez prava odlučivanja, na svojoj završnoj sjednici, održanoj u Beogradu 20. februara 2016. godine, donio je jednoglasno odluku da se nagrada “Jovan Dučić” dodijeli pjesniku Gojku Đogu za njegovo dosadašnje ukupno pjesničko stvaralaštvo, i za odbranu poezije, a povodom knjige Grana od oblaka – Izabrane i nove pesme Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća iz Podgorice i Orpheus-a iz Novog Sada 2014.

01aprof. dr Jovan Delić i akademik Ljubomir Zuković

U obrazloženju nagrade navodi se da je Gojko Đogo svojim izvanrednim pjesničkim knjigama Tuga pingvina (1967), Modrica (1974), Kukuta (1977), Vunena vremena (1981), Crno runo (2002), Kukutin vrt (2009) i Grana od oblaka (2014), postao jedan od najuglednijih imena srpske lirike posljednje trećine dvadesetoga i prvih decenija XXI vijeka, a po svom stavu, odnosu prema pjesništvu, po pjesničkom samožrtvovanju i pjesničkoj sudbini, po dosljednoj, hrabroj i viteškoj odbrani svoje poezije, i poezije uopšte, po odbrani svoje časti i časti pjesnika, Gojko Đogo je jedinstvena figura srpske poezije ne samo druge polovine XX vijeka.

02-3Pjesnik Vladimir Jagličić, pisac Želidrag Nikčević i novinar „Politike“ Zoran Radosavljević

Žiri zaključuje da je “po metafizičkim drhtajima i slutnjama, i po visokoj pjesničkoj odgovornosti, i po zavičajnim bojama i mirisima, a naročito po univerzalnim dometima, Đogova pjesma je dostojna Dučićevog imena i nagrade”.

Komentarišući odluku žirija za Slobodnu Hercegovinu, profesor dr Jovan Delić osvrnuo se na Đogove početke.

– U svojoj prvoj fazi pjesnik je bio u znaku francusko-simbolističke pjesničke škole koja je “zagonetala” i “šifrovala” jezik ili kako bi on rekao “zavezivala” jezik. U drugoj fazi svog stvaralaštva Đogo je odvezivao svoj jezik i pokazao njegovu račvastu otrovnu prirodu i tehnikom aluzivnosti rekao možda najsurovije istine o našem vremenu, našim prilikama, našem vođi, ali tako da te pjesme i ta poezija ne važe samo za jedan trenutak nego svojom univerzalnošću ostaje za sva vremena – kaže Delić.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević smatra da su Dučićeve večeri poezije su za Trebinje najbitniji, najvažniji i najveći kulturni događaj.

– Kao što je svojom pojavom i figurom Jovan Dučić i dan danas jedan od najvažnijih pjesničkih stvaralaca u srpskom korpusu, sam epitet “Knjaz srpskih pjesnika” upućuje da je Trebinje Kneževina Jovana Dučića i ovom manifestacijom pokušavamo da se odužimo velikanu srpske pisane riječi. Zahvaljujući tome Trebinje opravdava tezu da je grad kulture. Trudimo se da idemo pravcem kojim nas je Jovan Dučić predstavljao, a znamo da je on svojim životom i djelima zadužio ne samo Trebinje i Hercegovinu, već i cjelokupan srpski narod – zaključuje Vučurević.

Nagrada će svečano biti uručena u Trebinju na Dučićevim večerima poezije o Blagovijestima 2016. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: