Bećković: U narodu još živi kult pjesnika i poezije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Bećković: U narodu još živi kult pjesnika i poezije

Izvor: SRNA | Foto: RTRS | Datum:22.02.2016.

Srpski akademik Matija Bećković rekao je sinoć u Bijeljini da u narodu još živi kult pjesnika, poezije i da toga skoro više nema nigdje na svijetu, te da ga Bijeljina i često vraćanje ovom gradu uvijek iznova podsjete na slavna vremena pjesništva.

Matija Bećković - Foto: RTRSGovoreći stihove, u kojima je opjevao istorijske ličnosti, ali i na vrlo originalan i duhovit način pravio parodije na aktuelne situacije današnjice, Bećković je držao sve vrijeme pažnju generacijski različite publike zajedno sa članovima SKUD-a "Semberije".

Bećković, koji je u Centru za kulturu "Semberija" dočekan ovacijama publike, rekao je da nije ni čudo što ga Bijeljina podsjeća na slavna vremena poezije i pjesništva, jer je u zavičaju možda najvećeg srpskog pesnika Filipa Višnjića, u opjevanoj, slavnoj Semberiji.

- U narodu još, vidimo to ovdje, živi kult pjesnika, poezije i da toga skoro više nema nigdje na svijetu. Kada bismo to vidjeli kod nekog drugog više bismo to cijenili - primijetio je Bećković.

On je ocijenio da je žalosna činjenica što srpski narod odavno ne cijeni sebe i ima manjak samopouzdanja i samopoštovanja. "Kada bismo redove ljudi koji idu na veče poezije videli kod nekog drugog, mi bismo žalili što to nema kod nas, a ima i dešava se, ali ne cenimo, pa ne primećujemo", kaže Bećković.

Srpski akademik je rekao da je poezija "maternji jezik čovečanstvu", a to, podsjeća, pokazuje i činjenica da nikada nijedan pjesnik nije pisao na stranom jeziku, ma koliko da ih je znao.

- Vrijeme poezije ne može da prođe, to je vjera u vječni život i u vječnost. Čovjek nikada neće prestati da u to vjeruje, posebno ne mi Srbi koji smo je stvorili u "strašnim vijekovima", kada nismo ni postojali u svijesti drugih naroda - rekao je Bećković novinarima.

Iz te tame, dodao je, iznijeli smo svoju poeziju i svoje poetske likove, važnije od onih za koje zna istorija.- Ona ne zna, na primjer, za Kosovku djevojku ili za Devet Jugovića, ali poezija to zna, i kako se zovu, i kako su obučeni, i kako su živjeli, i gdje i kako su poginuli - rekao je Bećković i dodao da je oko tih likova sadjenuta svijest našeg naroda.

U okviru večeri Matije Bećkovića, Boško Vujačić pjevao je uz gusle pjesme iz Mojkovačke bitke autora Radovana Bećarića Trebiškog, povodom obilježavanja 100 godina od ove bitke.Stihove Bećkovića najvećim dijelom govorili su članovi recitatorske sekcije SKUD "Semberija".

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić uručio je večeras akademiku Matiji Bećkoviću Zlatni grb grada Bijeljina, a od Udruženja Crnogoraca "Ostrog" Bećković i Vujačić dobili su po gusle.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: