Najava: Izložba „Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini – Ljetopisi“ u Galeriji Muzeja Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Izložba „Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini – Ljetopisi“ u Galeriji Muzeja Hercegovine

Datum:20.10.2020.

U okviru manifestacije Dučićeve večeri poezije, koja se ove godine obilježava povodom 20 godina od povratka posmrtnih ostataka pjesnika Jovana Dučića, u srijedu, 21. oktobra 2020. godine sa početkom u 17.30 časova u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biće upriličeno svečano otvaranje gostujuće izložbe „Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini – Ljetopisi“, iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu, autorke dr Aleksandre Milovanović.

Izložba će biti realizovana u saradnji Pedagoškog muzeja u Beogradu i Muzeja Hercegovine u Trebinju. Na izložbi će biti predstavljena 32 ljetopisa srpskih osnovnih škola na teritoriji Bosne i Hercegovine, iz perioda od 1850. do 1912. godine. Ljetopisi su dragocjen dokaz o postojanju srpskih pravoslavnih škola i pokazuju kako su se učitelji suočavali sa problemima, najprije pod turskom, a zatim i autrougarskom okupacijom. Izložba je, pored Pedagoškog muzeja u Beogradu, bila izlagana u Muzeju Vojvodine, u Novom Sadu, Arhivu Republike Srpske, u Banja Luci, Višegradu, a u Muzeju Hercegovine u Trebinju će biti o tvorena do 13. novembra 2020. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: