53. DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE u znaku 20 godišnjice pjesnikovog povratka zavičaju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

53. DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE u znaku 20 godišnjice pjesnikovog povratka zavičaju

Autor: Novinar Herceg | Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:21.10.2020.

U Trebinju se danas održavaju 53. Dučićeve večeri poezije, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Jednodnevni program tradicionalne kulturne manifestacije biće održan na dvadesetu godišnjicu prenosa pjesnikovih zemnih ostataka u rodni grad, a u skladu sa epidemiološkim preporukama zbog pandemije virusa korona.

Program obilježavanja Dučićevih večeri poezije  počinje u 10 časova, polaganjem cvijeća delegacije Grada Trebinja na grobno mjesto Jovana Dučića u Hercegovačkoj Gračanici, a pola sata kasnije - i na spomenik Dučiću i Njegošu.

U Muzeju Hercegovine, od 17:30, biće predstavljena izložba „Srpske pravoslavne škole u BiH od 1850. do 1912. godine“ iz fonda Pedagoškog muzeja Beograda, autora dr Aleksandre Milovanović.

U Narodnoj biblioteci Trebinje u 18:30 časova biće otvorena izložba legata Jovana Dučića sa projekcijom filma o pjesnikovom legatu, snimljenim u produkciji ove ustanove kulture.

Centralni program manifestacije - svečana akademija pod nazivom „Dvadeset godina poslije“ na programu je od 20 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Mirka Ćurića i Besjede o Dučiću pjesnika Dragana Jovanovića Danilova, biće održan bogat kulturnoumjetnički program, u kojem učestvuju poznati dramski, operski i baletski umjetnici, kao i vokalni solisti iz Beograda, te domaći izvođači  Bobo Vučur, Marija Ninković i Milica Rajković.

Ulaz za svečanu akademiju „Dvadeset godina poslije“ biće dozvoljen samo za ograničen broj ljudi sa pozivnicom, ali je obezbijeđen direktan televizijski prenos na programu Radio-televizije Republike Srpske.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: