Muzej Nikole Tesle dio 'Pamćenja svijeta' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Nikole Tesle dio 'Pamćenja svijeta'

Izvor: RTRS | Datum:04.12.2020.

U Beogradu je 5. decembra 1952. godine osnovan Muzej Nikole Tesle (zvanično otvoren 20. oktobra 1955), čija postavka sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga i članaka objavljenih o ovom genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.
 
Muzej je smješten u današnjoj Krunskoj ulici, broj 51, u zgradi sagrađenoj između 1927. i 1929. godine kao kuća Đorđa Genčića, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana.

Zgrada muzeja je proglašena za spomenik kulture 1987. godine.

Muzej ima stalnu postavku, koja je u jednom dijelu posvećena životu i radu Nikole Tesle, a u drugom je predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu.

Najzanimljiviji dio je sa autentičnom dokumentacijom i radnim modelima Teslinih izuma.

Generalni direktor Uneska Koićiro Macura 16. oktobra 2003. godine donio je odluku o upisu arhivske građe iz Tesline zaostavštine u registar Uneska "Pamćenje svijeta".

Bogata muzejska građa o životu i djelu slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle došla je po sudskoj odluci američkih vlasti, koje su za jedinog Teslinog nasljednika proglasile njegovog rođaka Savu Kosanovića.

Shodno Teslinoj želji, Kosanović je svu ličnu imovinu i dokumentaciju Nikole Tesle prenio u Beograd 1951. godine.

Muzej posjeduje bogatu kolekciju: više od 16.000 originalnih dokumenata, 2.000 knjiga i časopisa, 1.200 istorijskih i tehničkih predmeta, više od 1.500 fotografija i drugih predmeta, uređaja, instrumenata, više od 1.000 planova i crteža...

Osnivačka prava za Muzej 2020. godine prešla su sa grada Beograda na državu Srbiju.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu, tadašnjoj Austrougarskoj, 10. jula 1856. godine, a umro je u Njujorku 7. januara 1943.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: