Najava izložbe „Metamorfoze“ Nande Agić | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava izložbe „Metamorfoze“ Nande Agić

Izvor: Kulturni centar Trebinje | Foto: Kulturni centar Trebinje | Datum:10.12.2020.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje u utorak, 15. decembra u 19 časova biće otvorena izložba Nande Agić, akademske grafičarke iz Sarajeva.
Na izložbi će biti predstavljene grafike iz ciklusa “Metamorfoze”.

Nanda Agić je rođena u Sarajevu 10.10.1983. godine. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu , Odsjek za grafiku 2014. Trenutno na master studiju grafike na istoj Akademiji. Član je udruženja likovnih umjetnika BiH ( ULUBiH ).
Realizovala je dvije samostalne izložbe i učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i šire. Dobitnica je tri nagrade u kategoriji grafike i dvije u kategoriji dizajna. Najbitnije je izdvojiti sljedeće: Nagrada salona Collegium Artisticum za najbolju grafiku ULUBiH (2019.), nagrada “Privatno i javno” – Široki Brijeg (2019.) i specijalno priznanje Prvog grafičkog bijenala mladih BiH ( 2018.).

Iako je riječ o mladoj autorici, već bilježi zapažene uspjehe u novijoj bosanskohercegovačkoj grafici. Umjetnica na samom početku svoje karijere pokazuje koliko dobro vlada zahtjevnim tehnikama grafike kao i velikim formatima. U novom ciklusu grafika "Metamorfoze" bavi se intimnim pitanjem potrage za identitetom, pitanjem koje je u ovom slučaju saopšteno kroz niz simboličkih autoportreta. Psihološki profil, intima, seksualnost, nježnost, lomljivost i jedan oblik čudne sablasnosti utkani su u ovim ogoljenim autoportretima. Grafički listovi govore o procesu tranzicije, ponovnom rođenju kroz proces metamorfoze, kako fizički tako i psihološki. U pitanju je vrlo direktan umjetnički pristup, koji nam otvara mnoga pitanja o odnosu pojedinca i društva, društvenim normama i stavovima 21. stoljeća. Umjetnica uspijeva da svoje ideje vješto pretoči u djelo kroz gotovo ikonične likove, koji na izvanredan način slijede kanone gracioznosti i ženske ljepote. Kroz svoje „muze“ Nanda Agić oslobođena od predrasuda govori o našim najdubljim potrebama i strahovima.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: