SPKD "Prosvjeta": Potrebna veća saradnja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

SPKD "Prosvjeta": Potrebna veća saradnja

Izvor: SRNA | Datum:12.03.2016.

Glavni odbor Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" danas održao sjednicu u Čajniču sa predstavnicima opštinskih i gradskih odbora ovog društva.

Čajniče: Prosvjeta - sastanak - Foto: SRNAPredsjednik "Prosvjete" Slobodan Savić rekao je da Glavni odbor dobija svega oko 27.000 KM iz republičkog budžeta i da je finansiranje veliki problem.

- To je nedovoljno i sve drugo moramo tražiti putem projekata i zahtjeva, a objavili smo toliko knjiga da smo ne samo ove godine, već i ranije, zapaženi na Beogradskom sajmu - rekao je Savić.

Član Glavnog odbora "Prosvjete" Slobodan Nagradić rekao je da, otkad postoji BiH pod tim imenom, od 1878. godine, nijedna ustanova nije objavila više knjiga.

- I sada opštinski i gradski odbori imaju zapaženu izdavačku djelatnost, ali se javljaju dva problema, to ostaje u lokalnim okvirima, jer nema koordinacije između odbora sa Glavnim odborom - istakao je Nagradić.

Napomenuo je da je drugi problem što se i najvrijednija izdanja "Prosvjete" iz Trebinja, Bijeljine ili neke druge opštine ne može nigdje kupiti.

Nagradić je istakao, da se mora postići dogovor sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, koji ima knjižare širom Srpske, kao i izdavačkom kućom "Filip Višnjić" iz Beograda da bi izdanja budu dostupna široj čitalačkoj publici.

Kako je istakao, između opštinskih odbora mora biti mnogo bolja saradnja jer je "Prosvjeta" jedinstveno društvo.Na sjednici je razmatrano finansiranje, organizovanje i struktura društva, izdavačka djelatnost, podmlađivanje i osavremenjivanje društva.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: