PATRIJARH IRINEJ: Iz Časnog posta svi da izađu bolji | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

PATRIJARH IRINEJ: Iz Časnog posta svi da izađu bolji

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:15.03.2016.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da iz Velikog posta svi treba da izađu bolji.

Foto: RTRSPatrijarh Irinej je, tokom službe u beogradskoj Sabornoj crkvi kojoj je prisustvovao po povratku iz Australije, rekao da su dani Velikog posta spasonosni za čovječiju dušu.

„Post ne znači samo odreći se određene hrane. Post je ukrašavanje duše vrlinama koje Gospod od nas očekuje“, naglasio je patrijarh, a objavljeno je na sajtu SPC.

Višenedjeljni – veliki Vaskršnji ili Časni post počeo je juče, a biće okončan praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista koji se ove godine slavi 1. maja.

Prva nedjelja posta zove se Čista. Tokom Velikog posta vjernici pristupaju pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da dostojno dočekaju najveći hrišćanski praznik – Vaskrs jer je vjera u Vaskrsenje osnova hrišćanstva.

Prema kalendaru SPC, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta. Osim Časnog, to su Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: