Pričešće vjernih na Teodorovu subotu i nedjelju pravoslavlja u Čajniču | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Pričešće vjernih na Teodorovu subotu i nedjelju pravoslavlja u Čajniču

Datum:21.03.2016.

U svakodnevnom životu, pripremamo se  da dočekamo mile i drage goste, srodnike, kumove i prijatelje. Pripreme počinju tako što čistimo, svoje kuće i stanove, oblačimo u najsvečanije ruho,tako da ih dostojanstvenije dočekamo. Pravoslavni hrišćani i vjernici još umilnije čiste stanove svojih duša i tjela i pripremaju se postom, molitvom i dobrim djelima da dočekaju praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo. Molitvom i postom trudimo se da svoju dušu i tjelo suzdržavamo od svakoga poroka i zla, da misli svoje upravljamo molitvom svevišnjem, bogateći se hrišćanskim vrlinama dostojno dočekujući  Cara nad Carevima vaskrsnog Hrista.

Naša duhovna mati Sveta Pravoslavna crkva ustanovila je postove tako da se pravoslavni vjernici, držeći pravila posta kako je propisala crkva, a posebno uz ovaj Vaskršnji post, trude  da svoj život obogate hrišćanskim vrlinama i dobrim djelima, jer je vjera bez dobrih djela mrtva. Istovremeno se trudimo da smireno podnosimo sva iskušenja, a neprestano jačamo ljubav prema Bogu i bližnjima. Najvažnije je da je naša duša djelotvorna i živa a da očišćeni i pripremljeni, ispovjeđeni u Svetoj tajni ispovjesti, možemo pristupiti Svetoj tajni pričešća. U Svetom pričešću tajni nad tajnama, pod vidom hljeba i vina sjedinjujemo se sa živim Gospodom i primamo istinito tjelo i krv Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista. Ovu Svetu tajnu Gospod je ustanovio na Tajnoj večeri, kada je pred svojim apostolima i učenicima uzeo hljeb, blagoslovio i rekao: “Uzmite, jedite ovo je tjelo moje
koje se za vas lomi“, zatim uzima čašu s vinom, zahvali Bogu i dade im govoreći: „Pijte iz nje svi, jer je ovo krv moja Novoga zavjeta, koja se prolila za mnoge radi oproštenja grijeha“.Još Isus dodaje: „Ovo činite za moj spomen“.

 „I ove godine u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču na Teodorovu subotu i prvu nedjelju Pravoslavlja pričestio se veliki broj vjernika. Nadamo se da će podvig posta i sjedinjenje sa Hristom u svetim i životvornim tajnama poslužiti na blagoslov na zdravlje na spasenje duša i tjela. Ovo je zaista jedinstvena i neponovljiva prilika da zaboravimo i sve ovozemaljske brige i sabrani na zajedničkoj molitvi i Svetoj tajni Evharistije, zablagodarimo Bogu za sve Njegove darove, izmirimo se sa Bogom i bližnjima i sjedinimo sa Hristom u Svetoj tajni pričešća“-rekao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.

Gordana Golubić


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: