Učenice Muzičke škole priredile koncert u čast 250. godina od rođenja Betovena | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Učenice Muzičke škole priredile koncert u čast 250. godina od rođenja Betovena

Izvor: Radio Trebinje | Datum:20.02.2021.

U Muzeju Hercegovine sinoć je održan koncert učenika klavirskog odsjeka Muzičke škole Trebinje, a povodom 250. godišnjice rođenja Ludviga van Betovena.

Učenici četvrtog  i trećeg razreda srednje Muzičke škole Anja Riđešić i Lana Rajković, sa gostima Anom Brborić (treći razred) i Anom Nenadić (drugi razred) iz Muzičke škole "Sv. Roman Melod" iz Nevesinja-područno odjeljenje Gacko, u jednočasovnom programu predstavili su manji opus čuvenog kompozitora.

"Sviram Betovenovu sonatu 'Valdštajn',  koja je jedna od najtežih sonata. Za svoga profesora Sonju Marković imam samo riječi hvale na njenom trudu i zalaganju da mi prenese svoje znanje. Ljubav prema klaviru osjećam od malih nogu, to je moj put", kaže Anja Riđešić, ističući da je ovo bio njen i Lanin prvi solistički koncert.

Lana Rajković, u klasi profesora Jelene Kovačević, izvela je kompozicije Hajdna, Baha i Šuberta, koji su direktno povezani sa Betovenom.

"Šubert je nosio Betovenov kovčeg na sahrani, Betoven je bio veliki poštovalac Baha, a Hajdn je bio Betovenov učitelj", objasnila je Lana, koja klavir svira od devete godine.

Profesor Muzičke škole Trebinje Sonja Marković, u čijoj su klasi Anja Riđešić, Sofija Brborić i Ana Nenadić, istakla je da je ovaj koncert trebao biti održan u decembru, kada je i rođen Betoven, ali da je prolongiran zbog epidemiološke situacije.

"Ovo su naši najbolji učenici koji se spremaju za takmičenje i veoma bitno je da javno nastupaju, da se oslobade treme, da napreduju, a nisu imali prilike da to rade u prošloj godini", rekla je Marković.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: