Izložba slika Vesne Knežević u Galeriji `73 | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložba slika Vesne Knežević u Galeriji `73

Izvor: Gallery73 | Datum:23.02.2021.

Izložba slika pod nazivom “Četvrta soba“ autorke Vesne Knežević, biće otvorena u četvrtak, 25. februara 2021. g. u 19:00 časova, u Galeriji `73 (Požeška 83 a).

Vesna Knežević nesumnjivo spada u najvažnije likovne stvaraoce svoje generacije i šire gledano, u najvažnije srpske slikare naše savremene likovne scene. Na samostalnim izložbama, a ima ih više od 50, koje je realizovala u gotovo svim važnim galerijama u Srbiji, Kneževićeva se vraćala stalnim temama ali i uvodila nove. „Poljubac“ kao arhetipski čin bliskosti dva ljudska bića, zatim ciklus „Trpeze“ prikazan na nekoliko samostalnih izložbi. Gotovo uvek to su veliki formati koji omogućavaju da se gest razmahne, sa njenim prepoznatljivim ekspresionističkim pristupom,  koji često menja intenzitet, katkad je u dijalogu sa namerno ostavljenim belinama podloge, katkad izvire iz intenzivnog obojenja površina prekrivenim gustim namazom boje.

Po rečima autorke, izložba u Galeriji `73 otkriva i oblikuje novi prostor galerije. „Slike se ponašaju kao objekti i prilagođavaju prostor svojim potrebama. Kako slike prave celine u kontekstu različitih događaja i na taj način se vezuju, tako i izložba dobija razuđenost u prostoru. Pokretač ovih materijalnih slikarskih detekcija vezuju se za san i snevanje. Slike iz snova postaju lavirint novoorganizovanog prostora. Sve što je u prvom planu i deluje logično u sitnim detaljima, slika iz drugog plana objašnjava tokove likovnih istraživanja odluka“ istakla je Kneževićeva.

VESNA KNEŽEVIĆ

Vesna Knežević je rođena u Beogradu 1959. godine. Prvu beogradsku gimnaziju je završila 1978. i iste godine upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirala 1983 a magistarske studije završila 1985. g. na istom fakultetu. Član ULUS-a od  1984. godine. Na studijskom boravku u Parizu je 1989. godine kao dobitnik nagrade Moša Pijade. Samostalni umetnik do 1997. godine, kada počinje sa radom na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske umetničke studije završila 2017. godine. Trenutno je  u zvanju redovnog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Veliki broj samostalnih i grupnih izložbi je ostvarila u svojoj izlagačkoj praksi, preko dve stotine u zemlji i inostranstvu. Izlagala je u galerijama u Beogradu, Somboru, Subotici, Požarevcu, Knjaževcu, Kragujevcu, Zemunu, Kruševcu, Kikindi, Novom Sadu, Prijepolju, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Ćupriji, Despotovcu , Ljigu, Svetozarevu, Čačku, kao i u Moskvi,Dubrovniku,Milanu ,Sofiji Didimotihonu, Beču, Kotoru, Minhenu, Plovdivu, Sarajevu, Meksiko-sitiju, Slivenu, Kilu, Trnovu, Titogradu, Skoplju, Poreču, Banja Luci, Montevideu, Amsterdamu, Tokiu, Londonu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Izložba će trajati do 9. marta 2021. g, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: