„SUSRETANJE“ U BEOGRADU: Književnici bilećkog „Osvita“ predstavljali Republiku Srpsku | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

„SUSRETANJE“ U BEOGRADU: Književnici bilećkog „Osvita“ predstavljali Republiku Srpsku

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:28.03.2016.

Na Sedmoj međunarodnoj književnoj manifestaciji „Susretanja“ koju tradicionalno organizuju Klub pisaca „Čukarica“ i Kulturni centar „Čukarica“, održanoj u Beogradu, učestvovali su pjesnici iz šest gradova Srbije: Vršca, Subotice, Čačka, Pančeva , Banatskog Karlovca i Jabuke.

osvit

Na književnoj večeri, na radost svih prisutnih, prisustvovale su poete iz Holandije i Njemačke. Jedini predstavnik na ovoj poetskoj večeri iz Republike Srpske bio je ZK “Osvit“ Bileća, sa svojim pjesnicima, koji je izazvao oduševljenje i prijatne ovacije pred brojnim ljubiteljima poezije sa obe strane Drine.

Program je vodio Neđo Ćićo Stojanović. Predsjednik ZKOB Miodrag Hrnjez Ljumo inspirativno je pričao o Bileći i velikanima koji potiču iz ovog grada, a ostavili su značajan trag u srpskoj kulturi, nauci, istoriji, sportu pozvavši sve prisutne da dođu u Bileću i uživaju u prirodnim čarima i blagodetima, posebno apostrofirajući Bilećko jezero.

osvit 01

„Bileća ponovo postaje prepoznatljiva po kulturi čemu Zavičajni klub “Osvit” Bileća daje nemjerljiv doprinos. Samo u zadnjih mjesec dana u Bileću je stiglo pet prestižnih književnih nagrada koje su zasluženo dobili Zdravka Babić, Dajana Aleksić dvije nagrade, Maja Vujinović i Milica Nosović. Kultura je motor razvoja i preporoda jednog grada i društva. Po kulturnom stvaralaštvu budućnost će nas prepoznati. Oslonjeni na prošlost u sadašnjosti stvaramo djela za budućnost “, istakao je Ljumo, na samom početku večeri.

Pred punom salom kulturnog centra “Čukarica” svoje stihove govorili su bilećki pjesnici Zdravka Babić, Lazarela Mićunović, Maja Vujinović i Miodrag Hrnjez Ljumo.

Osmijesi na licima i poneka suza prisutnih ljubitelja pisane riječi, kao i aplauzi posle izgovorenih stihova, još su jedan dokaz, da pjesnici ZK “Osvit” koračaju sigurnim stopama stazama poezije Posjetioci su naprosto razgrabili novine ZK “Osvit” Bileća, najprepoznatljiviji proizvod našega grada.

osvit 02

Još jednom pokazuju da su iskustvo i mladost idealna kombinacija, koju treba njegovati kako bi pisana riječ mogla da živi. Vjetar u leđa koji pjesnici dobijaju od poznavalaca poezije, raznih gradova Republike Srpske i Srbije, biće značajan za njihov dalji književni rad.

U ovome vremenu talenat je prepoznati talenat i usmjeriti ga da korača stazama duše. Na kraju ove poezijom ispunjene večeri, ZK”Osvit” Bileća zahvalio je svim prisutnim na ljubaznom dočeku, gostprimstvu i podršci, u nadi da će ovo biti samo jedno “susretanje” u nizu, te nadu da će sledeće godine na istom mjestu imati priliku predstavljati svoj grad i nove poetske bisere.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: