ISPOVIJEST DOKTORA RUNDA, knjiga Dragana Kovača i u beogradskim knjižarama | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

ISPOVIJEST DOKTORA RUNDA, knjiga Dragana Kovača i u beogradskim knjižarama

Izvor: Hercegovina press | Datum:31.03.2021.

Roman trebinjskog ljekara, dr sc. med. Dragana R. Kovača, ISPOVIJEST DOKTORA RUNDA, koji je prije godinu dana objavila Književna zadruga,“Jovan Dučić“ iz Trebinja, upravo je izašao iz štampe u izdanju renomirane beogradske izdavačke kuće „Albion Books“.


To je svakako potvrda kvaliteta i čitanosti ove porodično-istorijske sage, koja je imala vrlo uspješnu promociju na Herceg TV, sa zavidnim brojem pregleda na You Tube.

Promocije u Beogradu i Srbiji tek će uslijediti, a roman se može nabaviti u knjižarama: SANU (Knez Mihailova 35) „Zlatno runo“ i „Markart“ kao i u lancu knjižara „Vulkan“, „Delfi“ i „Laguna“, te elektronskim putem.

Ovo je roman koji razbija predrasude o našim precima, govori o njihovom junaštvu i vijekovnom stradanju, pečalbi u dalekoj Americi, njihovom radnom elanu, obrazovanju i glamuru.

Kovač je napisao roman o svom kolegi, doktoru Petru Rundu koji je živio i radio određeni period u Trebinju, sve do 1942. kada je pod tajanstvenim okolnostima obješen u ustaškom zatvoru. Ističe da mu je prilikom pisanja romana mnogo pomogao sin doktora Petra Runda, dr Mihailo Rundo (87), anesteziolog u penziji koji živi na relaciji Frankfurt – Risan i ovaj roman je ustvari njegova ispovijest.

„Život dr Petra Runda bio je vrlo interesantan, a njegov studentski put nevjerovatan. On je dobio stipendiju od Rusije u koju je otišao za vrijeme Prvog svjetskog rata, zahvaljujući tome što je njegovom maturskom ispitu prisustvovao lično kralj Nikola (maja 1914.) i preporučio ga za stipendiju. U Rusiji je Petar prešao 10.000 kilometara bježeći pred boljševicima, tako da je od Moskve stigao do Vladivostoka gdje ga je američki ratni brod pokupio i vratio u Dubrovnik“, kaže autor romana Dragan Kovač.
Zanimljivosti o Titu

Risto Rundo i njegova supruga Angelina, su usvojili malog Voja Stojadinovića (rođen 1906.g.) siroče iz Srbije. On se 1919. g. sa Cetinja vratio u Smederevsku Palanku, a već 1926.g. bio mladi bravar u fabrici vagona „Jasenica“. Te godine stiže i Josip Broz u Smederevsku Palanku i radi 6 meseci kao bravar zajedno sa mladim Vojom. U prvom tomu Priloga za biografiju J.B.Tita postoji PRILOG – razgovor Dedijera sa Vojom Stojadinovićem.

Vojo je bio veoma popularan u svom gradu jer je njegov nekadašnji kolega, bravar Joža, prilikom posjete Smederevskoj Palanci 1971.g. tražio da se vidi sa njim – što se i dogodilo! Inače, Vojo se 1931. g. oženio Maricom, rođenom sestrom doktora Petra, i tako postao zet porodice Rundo.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: