Retrospektivna izložba slika Bogoljuba Ivkovića u Galeriji `73 | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Retrospektivna izložba slika Bogoljuba Ivkovića u Galeriji `73

Datum:05.05.2021.

Retrospektivna izložba slika Bogoljuba Ivkovića, najstarijeg živog srpskog slikara, biće otvorena u četvrtak 6. maja 2021. g. u 19:00 časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Beograd). Ivković je uspešan umetnik, stvarao je desetak godina u Parizu između 1965. i 1974. godine, u vreme herojskog uspona figuracije a njegove dve izložbe u Galeriji Kulturnog centra Beograda 1978. i 1986. kao i u Galeriji ULUS-a u Beogradu 2011. bile su zapažene i likovno samosvojne.

„Ivković je osobena pojava u našem slikarstvu. Razvio je i u kasnijim godinama unapredio originalan likovni svet unutar figuracije, koji ne pripada ni jednoj poznatoj formi u srpskom slikarstvu. On stvara na razmeđi fantastične i poetske figuracije, ne zanimaju ga vulgarni modeli oponašanja prirode, u svoja dela unosi i ponešto od iskustva apstrakcije, ali je uvek otvoren prema duhovnom u umetnosti. Njegova posebnost je u tome i što je potpuno svestan slikao do pre pet godina možda i bolje nego ranije. Drugi slikari u njegovoj dobi umetnički su propali ili odustali, dovoljno je setiti se koliko su pali i loše slikali pred kraj života Pablo Pikaso i Salvador Dali, kao i svi naši umetnici, posebno oni iz sveta Mediale. Bogoljub Ivković je učinio neviđeni duhovni podvig, u veoma poznoj dobi naslikao je dela većih galerijskih formata, složenih kompozicija, ispunjenih mnoštvom precizno slikanih figura i detalja, izuzetno kvalitetna i likovno bogata, kakva ni u najboljoj snazi nije stvarao. Takav životni i stvaralački put nije imao ni jedan naš slikar. Zato je retrospektivna izložba njegovih slika izuzetan događaj.“                                                                                                 Dejan Đorić, izvod iz teksta za katalog

Bogoljub Ivković rođen 02.06.1924. godine u Gradsko - R. Makedonija. Završio  Akademiju Likovnih Umetnosti u Beogradu u klasi Đorđa Andrejevića - Kuna, 1957. godine. Živi i radi od 1963. g. u Beogradu. U periodu od 1965 - 1974. godine stvara u Parizu. Od 1974. trajno je nastanjen u Beogradu. Nosilac  je brojnih  nagrada. Izlagao na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba će trajati do 18. maja 2021. g, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: