Mitropolit Amfilohije: Vaskrs svjedoči o istini i vjeri | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Mitropolit Amfilohije: Vaskrs svjedoči o istini i vjeri

Datum:10.04.2015.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vjernike koji su u mogućnosti da prilozima pomognu završetak gradnje Sabornog hrama u Baru.
Poslije gradnje i osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, uz učešće pravoslavnih patrijaraha i sve punoće hrišćanske crkve u svijetu, ovo je drugi Hram takve vrste, vaseljenskog značaja, koji se kod nas gradi. Nadamo se da će on takođe biti osvećen uz učešće ne samo naše pomjesne crkve srpske, nego i cijele crkve pravoslavne, najdalje do septembra mjeseca iduće godine„, naveo je Amfilohije u vaskršnjoj poslanici.

On je najavio i da saborna i apostolska Crkva Hristova priprema novi Svepravoslavni veliki sabor za 2016. godinu. Na tom Saboru će, kako je rekao, učestvovati svih 15 pravoslavnih pomjesnih crkava.

I pored toga što je sama Crkva – po svojoj prirodi i načinu postojanja i djelanja u svijetu – Sabor; i pored brojnih Sabora kroz vijekove na kojima je rješavala svoja pitanja, svjedočeći istinu Božju svijetu, poslije Sedmog vaseljenskog saboraovaj Veliki Sabor treba da bude hiljadugodišnji vijenac svih tih Sabora. Crkva će na njemu posvjedočiti istinu o sebi, svoju vjeru u Boga Ljubavi Oca, Sina i Svetog Duha i prizvati ponovo sve ljude i sve narode na put Istine i put Pravde, put Bogočovjeka, obasjan svjetlošću Vaskrslog Hrista„, istaknuto je u poslanici.

Mitropolija crnogorsko-primorske priprema se za obilježavanje hiljadugodišnjice upokojenja Svetog Jovana Vladimira, prvog hristolikog mučenika srpskog i svih slovenskih naroda (1016-2016).  Tim povodom, naredne godine biće organizovan međunarodni naučni skup.

Sveti Jovan Vladimir je živio i za Hrista postradao u vrijeme jedinstvene Crkve Istoka i Zapada. Svojom ličnošću i djelom on objedinjuje sve balkanske narode, prvjenstveno pravoslavne. Zato nije čudo da Časni Krst na kome je postradao poštuju svi njegovi potomci, bilo pravoslavni, rimokatolici ili muslimani„, dodao je Amfilohije u poslanici.

On je pozvao sve vjernike da zajedno učestvuju u iznošenju Krsta Svetog Jovana Vladimira na Rumiju.

Na to nas poziva i mala crkvica Svete Trojice, po narodnom predanju, prije deset godina, ”doletjela s neba” na mjesto 1571. godine od Agarjana srušene istoimene crkve. Time je i ovaj hram, kao i sve sveto i čestito u istoriji roda ljudskog, postao pričasnik slave i sile Vaskrsenja Hristovoga„, poručio je Amfilohije.


Izvor: CDM/IN4S portal



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: