Teslin rođendan postao i zvanično praznik u Ontariju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Teslin rođendan postao i zvanično praznik u Ontariju

Izvor: RTRS | Datum:04.06.2021.

Predstavnica kraljice Elizabete i zamjenica kanadskog guvernera za provinciju Ontario, Elizabet Doudsvel danas je potpisala Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle, čime je on stupio na snagu.

Najzaslužniji za ovaj izuzetno značajan događaj je član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan.

U zakonu kojim je rođendan Nikole Tesle postao praznik u Ontariju eksplicitno se navodi da je Tesla "srpsko-američki pronalazač i inženjer".

U zakonu se podsjeća da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svjetske hidroelektrane na rijeci Nijagari, te da su nakon samo 25 godina sva naseljena mjesta u Južnom Ontariju imala pristup električnoj energiji.

Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju je veliki uspjeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, jer se na ovaj način podiže ugled srpske zajednice na tom prostoru.

Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio je poslaniku u ontarijskom Parlamentu Tomu Rakočeviću na inicijativi, kao i provincijskom Parlamentu Ontarija na brzo sprovednom postupku usvajanja prijedloga Zakona.

Generalni konzulat Republike Srbije u Torontu je svojim aktivnostima pomogao u realizaciji projekta proglašenja Dana Nikole Tesle na nivou Ontarija.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: