Veče sjećanja na ruska i srpska stradanja i pobjede | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Veče sjećanja na ruska i srpska stradanja i pobjede

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.06.2021.

„Veče ruskog filma i poezije“, dvodnevni program u organizaciji Književnog udruženja „Susret“ počeo je večeras u bioskopu Kulturnog centra – gdje je održan poetsko-muzički program, te prikazan film „Ržev“, ratni spektakl reditelja Igora Kopilova iz 2019. godine, o Rževskoj bici, „Verdenu“ Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Književnog udruženja „Susret“ Milana Babić kazala je da je treći program koje  društvo organizuje u ime prijateljstva dva naroda zamišljeno kao veče srpskog i ruskog sjećanja na borbe, stradanja, žrtvu, iskustva logora, ali i pobjede, a ove godine posvećeno je 80. godišnjici njemačkog napada na Sovjetski Savez.

Posebno je pohvalila mlade recitatore Književnog udruženja „Susret“, koji su na ovu temu  pripremili prigodan poetsko–muzički kolaž na ruskom i srpskom jeziku, a čime su, kako je istakla, pokazali opredjeljenje za kulturu sjećanja umjesto za kulturu šunda koja se nudi svuda oko nas.

 

„Nadam se da će ove večeri postati tradicija – da ćemo svake godine uspjeti da iznesemo po jednu temu - jer toliko ima srpsko-ruskih tema da je to jedna beskrajna priča koje će da traje do kraja vremena“, kazala je Babićeva.

Podsjetivši na značaj Rževske bitke, zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Keresteđijants kazao je je ona upamćena po izuzetnom požrtvovanju Crvene armije, koja je za 14 mjeseci borbi na ovom dijelu fronta izgubila više o milion vojnika i oficira.

 

„Zašto moramo više znati o ovoj bici? Ta bitka se odigrala u isto vrijeme kada i staljingradska. U toj bici su bile zakovane veoma značajne snage neprijatelja, ne samo Nijemaca, tamo su bili i drugi narodi - Evrope. Da nije bilo te žrtve i podviga boraca kod Rževa – sve ove neprijatljeske snage mogle su završiti na Staljingradu, a onda bi bilo jako teško odbraniti pozicije na Volgi“, kazao je Keresteđijants.

Predsjednik Rusko-srpske fondacije za kulturu i nasljeđe Natalija Šatiljina poručila je da poput udruženja „Susret“ svi zajedno moramo više raditi na druženja dva naroda, kako bi bolje upoznali jedni druge i naše kulture.

 

Pozdravivši goste u ime grada domaćina - predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak izrazio je zadovoljstvo što je u društvu provjerenih prijatelja, predstavnika ruskog naroda, sa kojim naš narod dijeli mnoge teške ali i slavne trenutke zajedničke prošlosti, obilježene borbom za slobodu i dostojanstvo.

„Njegujući kulturu sjećanja izražavamo i svoj stav prema prošlosti, vrijednostima za koje su se borili naši preci, jačamo sopstvene temelje, kao i temelje naših zajednica. Pri tome, ostaje nam obaveza izgradnje pravednijeg svijeta, u kome zalog naših života neće biti nužan za očuvanje identiteta i fizičkog opstanka naših potomaka“, poručio je Banjak.

 

Drugo veče je posvećeno sjećanju na shiigumaniju Mariju Dohtorovu, a u bioskopu Kulturnog centra Trebinje biće prikazan film „General Kornilov“.

Shiigumaniju Marija bila je velika podvižnica i nastojatelj manastira prepodobne Paraskeve – Petke u Bugarskoj. Film govori o njenoj neobičnoj životnoj sudbini i duhovnoj potrazi od Kijeva, Moskovskog univerziteta, Crne Gore, Srbije do Bugarske.

Program i sutra veče počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan.

„Veče ruskog filma i poezije“ podržali su Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Grad Trebinje, Turistička organizacija grada Trebinja i Kulturni centar Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: