U trebinjskoj biblioteci izložba o ruskim velikanima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U trebinjskoj biblioteci izložba o ruskim velikanima

Izvor: RADIO TREBINJE/SRNA | Foto: SRNA | Datum:03.07.2021.

Izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi”, autora Nataše Bulatović, koju čini 15 plakata posvećenih Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom i 15 plakata o Lavu Nikolajeviču Tolstoju, na ruskom i srpskom jeziku, otvorena je sinoć u Narodnoj biblioteci Trebinje.

Riječ je o izložbi čiji je priređivač Biblioteka grada Beograda, a koja otkriva malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu.Bulatovićeva je rekla novinarima da je ideja bila da se prikaže kako su Srbi sa prostora bivše Jugoslavije doživljavali dvojicu pisaca kroz kritiku, prevodilačke radove, izdavaštvo, filmove, dramsku umjetnost.

“Ovu izložbu smo 2011. godine uradili za Dane srpske kulture u Moskvi i Sankt Peterburgu, a prikazana je širom Srbije i u Banjaluci”, istakla je Bulatovićeva.Direktor Narodne biblioteke u Trebinju Milosava Supić Vuković rekla je novinarima da je ova izložba najbolji uvod u saradnju ove dvije kulturne ustanove.

“Trebinjci njeguju sjećanje na velikane ruske književnosti i to je prepoznala Biblioteka grada Beograda i izrazili su želju da izložba bude otvorena u našem gradu. Ovo je i najbolji način da naša ustanova oda počast ovim velikanima. Trebinjska publika moći će da pogleda izložbu u narednih 15 dana”, navela je Vukovićeva.

Otvarajući izložbu, načelnik gradskog Ođeljenja za kulturu, porodicu, omladinu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić istakla da je ovo još jedno veče da grad Trebinje otvara vrata kulturi i da je posebno veče za stare sugrađane, koji znaju zašto Srbi stalno čekaju Ruse.“Očekujem da što više Trebinjaca dođe i vidi dokumente koji potvrđuju da nije mit rusko-srpski odnos – to je činjenica koja postoji i koja će postojati. Prosto, slovenski narodi treba da brinu jedni o drugima”, navela je Skočajićeva.

Posjetioci su mogli da pogledaju i Tolstojevu plaketu počasnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, te izabranu privatnu prepisku sa znamenitim Srbima.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: