Otvoren Festival "Veče folklora pored Trebišnjice", večeras defile i koncert (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvoren Festival "Veče folklora pored Trebišnjice", večeras defile i koncert (FOTO)

Izvor: HERCEG RTV | Foto: HERCEG RTV | Datum:03.07.2021.

Svečanim defileom učesnika i nastupom u Dučićevoj ulici sinoć je počeo osmi Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansabala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

U ime organizatora Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ Nebojša Ratković  je istakao da je ovogodišnji festival u Trebinju okupio oko 800 folklorista iz Srbije, sa Kosova i Metohije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i BiH.

Ratković se zahvalio gradu Trebinju i Elektorprivredi Republike Srpske koja je kao generalni sponzor dala podršku festivalu.

"Spojili smo mladost i iskustvo, na sceni će da pokažu šta su to donijeli iz svojih krajeva", rekao je Ratković.

Ratković je naglasio da je festival takmičarskog i revijalnog karaktera, a najboljima će sutra biti uručene zlatna, srebrna i bronzana statua Jovana Dučića, a ove godine nagrada će po prvi put biti dodijeljena i najboljem orkestru.

U Trebinju se sinoć predstavilo i Kulturno-umjetničko društvo "Pionir" iz Zrenjanina.

 

„Drago nam je što smo ponovo u Trebinju, večeras smo se predstavili sa igrama iz Banata, a sutra sa rusinskim igrama. Naše društvo ove godine slavi 45 godina postojanja, a obišli smo dobar dio Evrope", rekao je Radovan Moldovan, predsjednik ovog društva.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je da je nakon godinu dan ovaj festival prvi u široj regiji međunarodnog karaktera, te da će veliki broj kvalitetnih ansambla  prezentovati u Trebinju šta znaju i na koji način čuvaju folklor, kulturu i tradiciju.

"Grad Trebinje je dao maksimalnu podršku festivalu u saradnji i organizaciji sa Ansamblom nacionalnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja. Očekujemo da će učesnici prezentovati bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i tradiciju srpskog naroda u Trebinju", naveo je Bošković.

Svečani defile učesnika festivala ulicama Trebinja planiran je i za večeras od 19 časova, a od 20 časova i koncert u Dučićevoj ulici, a u slučaju kiše u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: