Otvaranje izložbe slika Milana Cileta Marinkovića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvaranje izložbe slika Milana Cileta Marinkovića

Izvor: KC Trebinje | Datum:18.08.2021.

Četvrtak, 19. avgusta 2021. godine, sa početkom u 19 časova, u okviru proslavljanja Preobraženja Gospodnjeg, slave Grada Trebinja, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biti upriličeno svečano otvaranje izložbe slika Milana Cileta Marinkovića. Otvaranju izložbe, pored slikara Milana Cileta Marinkovića i njegove supruge, prisustvovaće i prinčevski par Karađorđević, NJKV princ Filip i princeza Danica, grafički dizajner koja je i dizajnirala katalog izložbe.

Ovom izložbom, trebinjskoj publici biće predstavljena dvadeset i četiri rada koja pripadaju zreloj fazi stvaralaštva Milana Cileta Marinkovića, koji se ubraja u najznačajnije predstavnike savremenog srpskog slikarstva. Bogatstvo forme i stilova, karakteristično za ranije faze, prelamaju se u ovim slikama. Stvaralaštvo Milana Cileta Marinkovića može se predstaviti uz pomoć pojmova pop-art, novi ekspresionizam, nova figuracija i transavangarda. U našem muzeju, u okviru umjetničkog odjeljenja nalazi se i zbirka slika „Milom Trebinju“ nastala na inicijativu Narodnog muzeja iz Beograda i g. Nikole Kusovca, koju čini dvadesetak radova savremenih domaćih umjetnika među kojima je i Cile Marinković, koji je poklonio sliku „Cirkuzanti“, što je potaklo slikara da predloži organizovanje izložbe u Muzeju Hercegovine.

Milan Cile Marinković rođen je u Beogradu 1947. godine, gdje 1966. upisuje Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesorke Mirjane Koke Mihać, na odsjeku za slikarstvo, a 1972. godine završava Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić na istom odsjeku. Od iste godine član je Udruženja Likovnih Umetnika Srbije ULUS-a kao i član Maison des Artistes u Parizu od 1994. godine. Njegova izlagačka aktivnost počinje još 1966. godine kada je imao prvu samostalnu izložbu u Galeriji Doma omladine u Beogradu 1970. godine. Naredne 1971. godine je kao najmlađi učesnik izlagao na XII Oktobarskom salonu. Od tada je imao više od sto samostalnih izložbi i učestvovao je na preko dvije stotine pedeset grupnih izložbi. Od 1992. živi i radi na relaciji Pariz-Beograd, i tokom svog pedesetogodišnjeg umetničkog staža izlagao je u Jugoslaviji, Srbiji, Francuskoj, u mnogim evropskim zemljama. Ovom izložbom, po prvi put se predstavlja publici u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. Kao umjetnik, spada među naše najpoznatije i najveće savremene slikare čija su djela izlagana u skoro svim krajevima svijeta. Za svoje zasluge u oblasti umetnosti i kulture, 2011. godine dobio je Nacionalno priznanje za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije, kao i Orden Karađorđeve zvezde povodom Dana državnosti Srbije, Sretenja 2021. godine.

Izložba se organizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzularne kancelarije Republike Srbije u Trebinju, Grada Trebinja, MH Elektroprivrede Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, uz medijsku podršku Radio televizije Republike Srpske, Herceg televizije, Padrino radija i Radio Trebinja.     

 

Izložba će biti otvorena za  posjetioce do 19. septembra 2021. godine.

Dobro došli!


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: