Nevesinje čeka najbolje guslare Republike Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje čeka najbolje guslare Republike Srpske

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:31.05.2016.

Guslarsko društvo „Nevesinjska puška“ biće domaćin 23. Festivala guslara Republike Srpske koji će se održati 10. i 11. juna. Organizator Festivala  Savez guslara RS već je počeo opsežne pripreme kako bi ova smotra  majstora na strunama protekla u duhu izvornosti i tradicije. Ovogodišnja guslarska manifestacija posvećena je 130. godišnjici rođenja Bogdana Žerajića, neustrašivog  nevesinjskog borca za slobodu.

U Nevesinju je održana sjednica Festivalskog odbora na kojem su razmatrana organizaciona pitanja, scenografija, satnica i prateći sadržaji. Želja organizatora je da obje festivalske večeri budu održana na platuo Kasarne „Nevesinjska puška“. Ukoliko vremenske prilike to ne dozvole manifastacija  će biti premještena u Sportsku dvoranu.

Predsjednik Saveza guslara Republike Srpske Vukota Govedarica očekuje da predstojeći Festival  bude spektakularan. Rekao je  da će se organizatori potruditi da  učesnicima i gostima boravak u Nevesinju ostane u najljepšem sjećanju. Govedarica je najavio da će stručni žiri biti sastavljen od afirmisanih stručnjaka iz raznih naučnih oblasti i vrhunskih poznavalaca gusala i epske poezije. Prema njegovim riječima, osim guslanja i pjevanja žiri će ocjenjivati i stav guslara, kompletnost narodne nošnje i scenski nastup.

Za ovo prestižno takmičenje prijavilo se 65 guslara među kojima je najviše članova guslarskih društava iz Hercegovine.

Pokrovitelj 23. Festivala guslara Republike Srpske je Opština Nevesinje. Podršku  će pružiti Opštinski odbor „Prosvjete“ i Kulturno-umjetničko društvo „Nevesinje“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: