U Narodnoj biblioteci Trebinje predstavljanje knjige Slobodana Vladušića ''Veliki juriš'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Narodnoj biblioteci Trebinje predstavljanje knjige Slobodana Vladušića ''Veliki juriš''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.09.2021.

Srpsko udruženje „Ćirilica“ i Narodna biblioteka Trebinje sutra, u petak, 24. septembra organizuju predstavljanje knjige Slobodana Vladušića „Veliki juriš“.

Rano proljeće 1916. godine: poručnik srpske vojske Miloš Vojnović oporavlja se na Krfu, u vili Ahileon, od prelaska preko Albanije. Tu upoznaje neobičnu Holanđanku Fani de Grot i postaje očevidac samoubistva srpskog majora koga niko nije oslovljavao po imenu. Napeta potraga za izgubljenim pismom koje je ostalo iza majora, Vojnovića će voditi kroz ulice Krfa, do vrhova Kajmakčalana, a zatim nazad, do solunskih kabarea i Solunskog fronta. Njagova sudbina će se preplitati sa životima Stanislava Krakova, vojvode Vuka, majora Kalafatovića, kao i sa akcijama tajanstvenog bugarskog oficira koga će pratiti u stopu, da bi se, na kraju puta, suočio sa maglom.

„Na velika vrata vrativši u našu književnost temu srpskog stradanja i heroizma u Prvom svetskom ratu, Slobodan Vladušić pokazuje kako nacionalno i kosmopolitsko, upravo kao i tradicionalno i savremeno, mogu da imaju smisla jedino ukoliko koračaju zajedno. Veliki juriš je otjelotvorenje tog prožimanja.“ Vladimir Kecmanović, pisac.

„Dok sam kao istoričar uživao u uvjerljivoj atmosferi Prvog svjetskog rata, kao čitalac sam bio privučen Vladušićevim spojem elemenata istorijskog, krimi i ljubavnog romana kojima je pridodata i crta mistike. Ovaj neobičan spoj, čini mi se, dočarava pravu dubinu Velikog rata, dubinu patnje, hrabrosti i požrtvovanja srpskih vojnika i oficira koji su iz njega izašli kao pobjednici.“ Miloš Ković, istoričar.

 „Čitajući Veliki juriš imao sam utisak da gledam istorijski spektakl sa odličnom fotografijom, zanimljivim likovima i uvjerljivim akcionim scenama.“ Đorđe Marković, glumac.

Slobodan Vladušić (1973, Subotica), pisac i esejista, docent na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio urednik u časopisu „Reč“, a danas glavni urednik časopisa „Letopis Matice srpske“. Za svoj prvi roman „Forvard“ (2009) dobio je nagrade „Borislav Pekić“ i „Zlatni suncokret“, za najbolju književnu kritiku 2004. godine nagradu „Milan Bogdanović“, te 2011. godine nagradu „Isidora Sekulić“ za studiju „Crnjanski, Megalopolis“.

Narodna biblioteka Trebinje, 24.9.2021. u 20 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: