Izložba radova u Galeriji Muzeja Hercegovine pod nazivom Tomislav Krizman | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložba radova u Galeriji Muzeja Hercegovine pod nazivom Tomislav Krizman

Izvor: Galerija Muzeja Hercegovine | Datum:28.09.2021.

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u četvrtak, 30. septembra 2021. godine, sa početkom u 19.00 časova biće upriličeno otvaranje izložbe radova slikara i grafičara, začetnika hrvatskoga umjetničkog zanata i dizajna, i jednog od utemeljitelja moderne i umjetničke hrvatske grafike, Tomislava Krizmana (Karlovac, 1882 – Zagreb, 1955), pod nazivom Tomislav Krizman - Bosna i Hercegovina.


Izložbom je predstavljeno 56 Krizmanovih rada koji se čuvaju u fundusu Muzeja Sarajeva, unutar Kolekcije umjetničkih djela i dio su grafičke mape nastale u aprilu 1937. godine pod nazivom Jugoslavija u slici II: Bosna i Hercegovina. Mapa se sastoji od grafičkih listova izrađenih u tehnici bakropisa, na  kojima su prikazane scene i motivi iz svakodnevnog života gradova i naselja Bosne i Hercegovine, ali i specifičnosti krajolika i arhitekture pod dugotrajnim uticajem Osmanskog carstva.
Mapa obuhvata ukupno 24 grafike bosanskohercegovačkih gradova i naselja - Banja Luka, Bihać, Bosanski Petrovac, Cazin, Doboj, Donji Vakuf, Jajce, Konjic, Ljubuški, Mostar, Mrkonjić Grad, Počitelj, Prijedor, Sarajevo sa okolicom, Stolac, Travnik, Trebinje, Vareš, Visoko, Višegrad, Vranduk, Vitina, Zenica i Zvornik. 
Izložba je organizovana u saradnji Muzeja Sarajeva i Muzeja Hercegovine u Trebinju, u okviru programa manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto i biće otvorena za posjetioce do 10. oktobra 2021. godine.
Dobro došli!


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: