Muzej Hercegovine: Izložba radova slikara i grafičara Tomislava Krizmana | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba radova slikara i grafičara Tomislava Krizmana

Izvor: Radio Trebinje | Datum:29.09.2021.

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, sutra će biti otvorena izložba radova slikara i grafičara, začetnika hrvatskoga umjetničkog zanata i dizajna, i jednog od utemeljitelja moderne i umjetničke hrvatske grafike, Tomislava Krizmana (Karlovac, 1882 – Zagreb, 1955), pod nazivom Tomislav Krizman - Bosna i Hercegovina.

Izložbom je predstavljeno 56 Krizmanovih rada koji se čuvaju u fundusu Muzeja Sarajeva, unutar Kolekcije umjetničkih djela i dio su grafičke mape nastale u aprilu 1937. godine pod nazivom Jugoslavija u slici II: Bosna i Hercegovina.

Mapa se sastoji od grafičkih listova izrađenih u tehnici bakropisa, na  kojima su prikazane scene i motivi iz svakodnevnog života gradova i naselja Bosne i Hercegovine, ali i specifičnosti krajolika i arhitekture pod dugotrajnim uticajem Osmanskog carstva.

Izložba je organizovana u saradnji Muzeja Sarajeva i Muzeja Hercegovine u Trebinju, u okviru programa manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto i biće otvorena za posjetioce do 10. oktobra.

Otvaranje izložbe je 19 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: