У Народној библиотеци Требиње промовисана триологија ''Брда од пелина'' | Херцег Телевизија Требиње

Магазин - Култура

У Народној библиотеци Требиње промовисана триологија ''Брда од пелина''

Извор: HERCEGOVINA PRESS | Датум:30.09.2021.

У Народној библиотеци Требиње синоћ је промовисана трилогија “Брда од пелина” која указује на значај повратку традицији, огњиштима и човјековој души, ауторке Јасенке Лаловић.

Трилогију чине књиге “С оне банде моје горе”, “С ове банде моје горе” и “Кастигуља”.
Књиге прате судбину и улогу жене у црногорском друштву са свим обичајним, језичким и културолошким разноликостима у периоду од краја деветнаестог вијека до капитулације Италије у Другом свјетском рату.

Лаловић каже да је кроз ову трилогију покушала да промовише не само традиционалну црногорску жену, већ и жену динарског типа, што се односи и на Херцеговке.

“Имам тај посебан осврт на традицију, традиционалне вриједности, враћању нечега од чега смо потекли и уствари потребно је да покажемо да морамо бити чврста карика у односу између предака и потомака”, рекла је Лаловић.

Слађана Гајић, предсједник Удружења грађана “Мостови” које је уз Народну библиотеку Требиње организатор промоције трилогије истакла је да су за ову промоцију у Требињу одлучили јер је једна од књига ауторке више мјесеци најчитанија књига у Црној Гори, па су жељели да то представе Требињцима.

“Жељели смо да упоредимо живот жене у 19. вијеку у Црној Гори и данас, да направимо паралелу, како је то некада изгледало, а како је сада”, навела је Гајић.


Категорија: Култура

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: