MILOŠ PAROVIĆ GUSLARSKI ŠAMPION REPUBLIKE SRPSKE (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

MILOŠ PAROVIĆ GUSLARSKI ŠAMPION REPUBLIKE SRPSKE (FOTO)

Datum:12.06.2016.

Pobjednik 23. Festivala guslara Republike Srpske je Miloš Parović, član Guslarskog društva „Tešan Podrugović“ iz Gacka.  Svih pet članova stručnog žirija dodijelili su  ovom Nevesinjcu koji nastupa za gatačko Guslarsko društvo maksimalnu ocjenu. Prema reakcijama oko 400 posjetilaca u Sportskoj dvorani „Nevesinjka“ stekao se utisak da i publika ima isto mišljenje. Paroviću je ovo četvrti put da dobije zvanje najboljeg guslara RS.

 

Drugo mjesto na ovom prestižnom takmičenju majstora na strunama zaslužio je Vitomir Arsenić, član GD „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva, a treće Bilećanin Miloš Vukoje iz GD „Vojvoda Vlatko Vuković“. Na Savezni festival  guslara koji će biti održan u oktobru plasirali su se još Nikola Bošković, Miroslav Šiljegović, Vojin Tepavčević, Marko Butulija, Marko Crnogorac, Radan Bjeloglav i Vaso Đondović.

 

U ekipnoj konkurenciji najvišu ocjenu dobili su članovi GD „Tešan Podrugović“ iz Gacka. Drugo mjesto zauzeli su trebinjski guslari okupljeni u  GD „Vojvoda Luka Vukalović", a treće članovi GD „Starina Novak“ iz Pala. Pehare najboljim guslarima i guslarskim društvima uručili su predsjednik Saveza guslara RS Vukota Govedarica, predsjednik Sabora srpskih guslara Rajo Vojinović i zamjenik načelnika opštine Nevesinje Momčilo Vukotić.

 

Revijalni dio programa protekao je u znaku foklora, gange i etno muzike. Nastupili su članovi Kulturno- umjetničkog društva „Nevesinje“,  Pjevačka grupa „Srpski Soko“ i Etno grupa „Simonida“ .

Festival su organitovali Savez guslara RS  i Guslarsko društvo „Nevesinjska puška“ uz pokroviteljstvo Opštine Nevesinje i podršku sponzora. Ovogodišnja guslarska manifestacija  bila je posvećena 130. godišnjici rođenja Bogdana Žerajića, neustrašivog  nevesinjskog borca za slobodu.

 

Pobjednik Miloš Parović naglašava da je i ranije pobjeđivao na  festivalima, ali mu je ova posljednja titula najdraža jer je ostvarena u rodnom Nevesinju. Smatra da Republika Srpska ima dosta majstora na strunama, a posebno ga raduje što se na javnoj sceni pojavljuje sve više kvalitetnih mladih guslara.

 

Predsjednik Gularskog društva „Tešan Podrugović“ Vojin Tepavčević podsjeća da su gatački guslari po peti put zaredom osvojili tutulu ekipnog pobjednika. Ističe da imaju odličnu ekipu na čelu sa iskusnim Milošem Parovićem, ali i čitavu plejadu mlađih guslara. Pokrenuli su i Školu gusala u koju je uključeno desetak dječaka.

Predsjednik Saveza guslara RS Vukota Govedarica Festival je ocijenio kao jedan od najbolje organizovanih do sada. Ističe važnu  ulogu domaćina, Opštine Nevesinje i GD „Nevesinjska puška“, ali i svih drugih ljudi uključenih u guslarska udruženja.

-          Odavno se gusle nisu obradovale kao u protekla dva dana u Nevesinju koje je 20 godina čekalo da ugosti najbolje guslare RS – istakao je Govedarica. On je najavio da će deset najboljih guslara RS sa ponosom  otići na Savezni festival koji treba da osvjedoči zajednicu srpskog naroda i njegove tradicije sa obje strane Drine.

U protekla dva dana u Nevesinju je boravilo 70 guslara iz svih krajeva Republike Srpske. Zajedno sa domaćinima obišli su grad i kulturno-istorijske spomenike. Odali su počast Nevesinjcima poginulim u oslobodilačkim ratovima. Svi oni ponijeli su najljepše utiske iz slobodarske hercegovačke varošice.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: