Baka Persa u Mekoj Grudi jedini čuvar ognjišta (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Baka Persa u Mekoj Grudi jedini čuvar ognjišta (VIDEO)

Izvor: RADIO TREBINJE | Datum:01.10.2021.

1. oktobar obilježava se kao međunarodni dan starih.

Većinu stanovnika u hercegovačkim selima čini upravo ova populacija. Ekipa RTRS posjetila je Persu Vuković u bilećkom selu Meka Gruda koja je udaljena dvadesetak kilometara od Bileće.

Tijesni putevi vode do uglavnom praznih kuća. Mladi su iz ovog sela trbuhom za kruhom otišli odavno, pa su u kamenim hercegovačkim kućama ostali samo oni najstariji.

Pedeset i kusur godina Persa je mještanin Meke Grude. Ovdje se udala, izrodila i školovala djecu. U potrazi za poslom potomci su, kako to obično biva, napustila rodnu grudu, odselili se u Srbiju gdje i sada žive. Otkad joj je umro muž prije sedam godina, ova hercegovka je ostala jedini čuvar ognjišta. I ništa joj, kaže ne nedostaje, jedino joj je samoća teška.

- Na selu uvijek ima posla i obaveza. Volim što ima posla dan mi bude ispunjeniji, a sati brže prolaze - napominje baka Persa.

Persa je dokaz da i treća životna dob uz sve izazove i poteškoće koje nosi može biti ispunjena zadovoljstvom i radošću. Nekad je za osmijeh dovoljna topla riječ slučajnog prolaznika, a ono za šta se živi svaki naredni dan su djeca i unuci, njihove dolaske željno isčekuje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: