Ana Brnabić otvara Šantićeve večeri poezije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ana Brnabić otvara Šantićeve večeri poezije

Izvor: SRNA | Datum:01.10.2021.

Ovogodišnje 102. "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru u ponedjeljak, 4. oktobra, otvoriće predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, najavili su danas organizatori manifestacije.

Brnabićeva će posjetiti i Sabornu crkvu Svete trojice u Mostaru, "Prosvjetinu" školu srpskog jezika, istorije i kulture i grob Alekse Šantića na pravoslavnom groblju Bjelušine, gdje će biti služen pomen pjesniku.

"Šantićeve večeri poezije" organizuju mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo /SPKUD/ "Gusle".

Potpredsjednik "Prosvjete" u Mostaru Sanja Bjelica Šagovnović rekla je danas na konferenciji za medije da "Šantićeve večeri poezije" počinju 4. oktobra i traju do 16. oktobra.

- Manifestacija je, kao i svake godine do sada, regionalnog karaktera jer imamo književnike i umjetnike iz zemalja regiona. To je manifestacija kojom čuvamo sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, koji je postavio temelje savremene kulture u Mostaru i opjevao svoj grad na najljepši mogući način - rekla je Šagovnovićeva.

Govoreći o prvoj večeri poezije, ona je rekla da će u muzičko-poetskom dijelu večeri nastupiti pjesnik Pero Zubac i njegov sin Miloš Zubac.

Šagovnovićeva je naglasila da su "Šantićeve večeri poezije" pjesnička manifestacija sa najdužom tradicijom u regionu.

- "Večeri poezije" se održavaju 102. put po redu u Mostaru i to govori o dugoj tradiciji i velikom značaju. Takođe, u pitanju je manifestacija regionalnog, odnosno međunarodnog karaktera, što potvrđuje da je Mostar grad kulture - rekla je ona.

Predsjednik mostarske "Prosvjete" naglasila je da "Šantićeve večeri poezije" dolaze kao nastavak cijelog ciklusa različitih kulturnih događaja koji su tokom cijele godine održavani u Mostaru.

Predsjednik SPKUD-a "Gusle" Radislav Tubić rekao je da su kao organizatori sa "Prosvjetom" sebi dali zadatak da ova manifestaciju izađe sa lokalnog nivoa na nivo BiH, pa čak i međunarodni.

- Na dobrom smo putu ova manifestacija postane ne od regionalnog, već od međunarodnog značaja - poručio je Tubić.

I ove godine na "Šantićevim večerima poezije" biće upriličene brojne izložbe, književne večeri i drugi sadržaji.

U utorak, 5. oktobra, u Muzeju manastira Žitomislić biće otvorena izložba "Grof Sava Vladislavić", koja je posredstvom Ambasade Rusije u BiH ustupljena iz biblioteke predsjednika Rusije Vladimira Putina Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U četvrtak, 7. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće predstavljena Sabrana djela Alekse Šantića i održan nastup akademskog trija Jovanka Roćenović - violina, Vesna Milutinović - gitara i Ozrenka Bjelobrk Babić - vokal, te muzičko-poetski kolaž Gorana Duke.

U subotu, 9. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće upriličeno predstavljanje knjige "Stripovijetke Aleksa Šantić" i istoimena izložba Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

U nedjelju, 10. oktobra, u 19.00 časova u Galeriji Nevesinje biće održana manifestacija "Nevesinje - Šantićeva druga kuća", muzičko-poetsko veče u organizaciji nevesinjske "Prosvjete".

U utorak, 12. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće održana izložba "Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru" Miodraga Milićevića.

U petak, 15. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće predstavljen lirski roman Đorđa Sladoja "Modre Žilice".

U subotu, 16. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće održana dodjela Književne nagrade "Aleksa Šantić", čime će biti i zatvorene 102. "Šantićeve večeri poezije".


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: