ВЕЧЕ СЈЕЋАЊА НА ЖЕЉЕЗНИЦУ, поводом 120 година од уласка првог воза у Требиње | Херцег Телевизија Требиње

Магазин - Култура

ВЕЧЕ СЈЕЋАЊА НА ЖЕЉЕЗНИЦУ, поводом 120 година од уласка првог воза у Требиње

Извор: Radio Trebinje | Датум:16.10.2021.

У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу синоћ је отворена изложба фотографија „120 година жељезнице у Требињу, Боки Которској и околини“, аутора Јосипа Вебера.

Организована поводом јубилеја - 120 година од уласка првог воза у жељезничку станицу у Требињу – изложба је симболично представила приближно исто толико фотографија жељезнице у Требињу, Боки Которској и Дубровнику, те околних крајева кроз које је пруга пролазила, насталих у периоду од 1901. до 1976. године.

Аутор изложбе каже да је фотографије о жељезници на овом подручју почео да скупља давне 1980. године, још као 12-годишњак - јер се није мирио са чињеницом да је пруга у крајевима који су га толико фасцинирали – укинута. Тим прије, додаје Вебер, што је тада у цијелој Европи била експанзија жељезнице и што су се на све стране градиле нове пруге.

„Та моја жеља за истраживањем ме је из равног Баната овамо довела, прво у Херцег Нови а потом и у Требиње. Прије неких 15-ак година сам одлучио да интензивније трагам за фотографијама, па сам ишао по жељезничким музејима широм Европе - од Загреба, Београда, Љубљане, Беча до Нирнберга. Такође, ступао у контакт са многим љубитељима жељезнице који су 50-тих ,60-тих и 70-их година прошлог вијека фотографисали пруге у овим крајевима, наравно кришом јер је у то вријеме било строго забрањено сликати жељезницу и жељезничке објекте. Такође, било је нешто и фотографија из медијских кућа“, каже Вебер.

Аутор је и фотомонографије „Жељезнице у Боки Которској“, чије треће издање треба да изађе ових дана, а у којој је, како каже Вебер, обрадио фотографије са мотивима жељезнице не само из Херцег Новог и Боке, већ и оне из Требиња, Билеће, Никшића, Поповог поља, Чапљине, Сарајева... Нада се да ће је ускоро представити и требињској публици.

„Лично сматрам да је велика штета да све вриједне фотографије, које стоје у фотоалбумима, фијокама и којекаквим орманима, не изађу у јавност. Зато охрабрујем све који такве фотографије посједују - да их уступе и презентују. Десетак фотографија са ове изложбе никад и нигдје до сада нису објављене –то су фотографије љубитеља жељезнице из Њемачке, од којих сад специјално за ову прилику добио дозволу за презентовање. Још их имају у свом 'штеку' и надам се да ћу у наредном времену нешто од тих фотографија успјети да прикажем“, каже Вебер.

Након отварања изложбе приказан је и кратки документарни филм, снимљен прије 20 година у Зеленици, а поводом 100 година жељезнице у Црној Гори. У филму су говорили тадашњи жељезнички пензионери и људи који су били савременици жељезнице док је била у функцији.

Вече  је организовао Музеј Херцеговине у Требињу, под покровитељством Медија центра Железница Србије а.д., а за посјетиоце биће отворена до 24. октобра.


Категорија: Култура

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: