Sajamski susret sa Šćepanom Aleksićem | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Sajamski susret sa Šćepanom Aleksićem

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.10.2021.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS danas je u prostorijama njihove knjižare u Trebinju organizovao druženje ljubitelja književnosti sa književnikom Šćepanom Aleksićem.

Predstavljena je Aleksićeva knjiga „Čekajući žutu vojsku“, koja je nagrađena „Zlatnom sovom“, književnom nagradom za najbolji neobjavljeni roman.

U društvu ovog vrsnog pripovjedača uvijek je zanimljivo i prijatno. Aleksić ističe da u Trebinju ima puno čitalaca i poštovalaca njegovog književnog opusa, te da rado dolazi u grad na Trebišnjici.

„Ja sam Bilećanin, to ne poričem, ali Trebinje je nekako moj drugi grad. Tu imam puno prijatelja, ljudi koje znam i koji mene znaju. Tu najviše imam čitalaca, pa rekao bih i poštovalaca. To je sve razlog da se uvijek lijepo osjećam u Trebinju i da rado dolazim. Zato je danas prilika da se sretnem sa čitaocima, prijateljima, i da im potpišem roman 'Čekajući žutu vojsku', koji je neka  vrsta romaneskne istorije Bileće. Oni koji su čitali ili koji će čitati, vidjeće da je to tako i saznaće nešto više o bilećkoj kasarni. Ovaj grad je neraskidivo vezan za kasarnu, odnosno za vojsku. Taj grad je uz vojsku i sa vojskom  i postao i nikao i razvio se“, ističe Aleksić.

Kaže da ništa ne može zamijeniti književna druženja i sajmove, posebno ovaj u Beogradu, koji je najveća promocija knjige na Balkanu, kao i živu riječ i živi susret.

„Ali šta možemo što evo već drugu godinu izostaje. Sada su takvi uslovi, vrijeme, moramo da poštujemo mjere zaštite. Nadam se da ćemo opet da se družimo kada sve ovo prođe. Jer, kakvo je to druženje na daljinu“, kaže Aleksić.

Radi i vrijedno priprema nova ostvarenja.

„Završeno je treće dopunjeno izdanje najpopularnije knjige 'Ime i prezime'. Dopunio sam nekih novih osam-devet pripovijedaka, priča. 'Glas Trebinja' redovno štampa moje priče, kolumne, pa planiramo da odaberemo najbolje te priče i uklopimo u jednu knjižicu. Upravo završavam i knjigu pripovijedaka, ne smijem da kažem kakav će biti naslov“, dodaje Aleksić.

Druženja građana sa književnicima danas su održana i u Banjaluci.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske u svojim knjižarama diljem Republike Srpske će do 30. oktobra organizovati sajamske dane i popuste od 20 do 70 odsto na sva svoja izdanja.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: