У Музеју Херцеговине представљене двије рестауриране слике Милене Шотре | Херцег Телевизија Требиње

Магазин - Култура

У Музеју Херцеговине представљене двије рестауриране слике Милене Шотре

Извор: Radio Trebinje | Датум:29.10.2021.

У Галерији Музеја Херцеговине вечерас је одржано предавање и презентација након обављене конзервације и рестаурације двије слике из легата Милене Шотре, које се налазе у Умјетничком одјељењу ове установе.

Предавање је одржала Милица Kотур, начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа Министарства просвјете и културе РС која је рекла да је процес рестаурације и конзервације веома значајан, јер се тиме спасава насљеђе.

„Чувајући насљеђе, нашу баштину и наше завјештање чувамо и наш идентитет“, навела је Котур.

Јелена Глоговац Савић, мастер сликарства која је урадила конзервацију и рестаурацију је истакла да је Милена Шотра прва херцеговачка сликарка која је утрла пут свим сликарима који стварају у Херцеговини.

Она је изразила задовољство што су јој Музеј Херцеговине и професор Котур указали повјерење да ради на конзерваторско – рестаураторском процесу, који је био и њен мастер рад.

„Посао је био опсежан и важан. Процес кроз који сам додатно научила и о својој умјетности. Велика част и одговорност је била радити на овим сликама, које су биле доста у лошем стању, а које су насликане 1939. године док је Шотра била студент у Паризу и које се сад враћају у Музеј да буду излагане“, казала је Глоговац Савић.

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине је истакла да ове двије слике припадају поклон збирци Ксеније и Владимира Гаћиновића, дјеце Милене Шотре.

„Сада збирку можемо да покажемо јавности, јер је правило наше установе да се слике не излажу, уколико су претрпјеле нека оштећења. Један значајн корак, јер сваке године бар једну или двије слике из наших збирки конзервирамо. Наша умјетничка збирка броји око 1.500 слика различитих аутора и легата, али обзиром на материјална средстава прилагођавамо се, оно што је најхитније шаљемо на конзервацију и рестаурацију“, рекла је Грујић.

У Музеју Херцеговине у наредној години планирана је изложба слика Милене Шотре, али и да буде гостујућа изложба.


Категорија: Култура

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: