Ne jenjava interesovanje za našeg nobelovca ni u svijetu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ne jenjava interesovanje za našeg nobelovca ni u svijetu

Izvor: RTRS | Datum:01.11.2021.

I u ovo vrijeme pandemije interesovanje izdavača iz svijeta, kao i domaćih kuća za djela Ive Andrića ne prestaje.
 

Turski izdavač Iletisim Ianlari objavio je drugi reprint izdanja "Proklete avlije", a italijanska izdavačka kuća Botega Erante štampala je zbirku od sedam priča, pod naslovom "U zavadi sa sveijtom". Sa ovim izdavačem, kako piše u 38. broju Sveske Zadužbine Ive Andrića, postignut je dogovor za objavljivanje romana "Gospođica". Izdavač iz Bugarske Uniskord objavio je četvrto izdanje romana "Na Drini ćuprija". Istovremeno, Zadužbina Ive Andrića je potpisala ugovor sa austrijskom kućom Paul Verlag za objavljivanje džepnog izdanja "Na Drini ćuprija", kao i za treći reprint "Travničke hronike".

U godini kada se obilježava 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade, čuveni italijanski iznadavač Mondadori libri štampaće drugo izdanje "Travničke hronike", a kuća Feltrineli - Kroketi objaviće zbirku od devet pripovjedaka, pod naslovom "Priče iz Sarajeva". "Travnička hronika" pojaviće se u izdanju ukrajinske kuće XXI Buks, a u Koreji će se pojaviti dve zbirke priča u izdanju ZMANZ. Na engleskom jeziku izaći će "Na Drini ćuprija" u izdanju britanske kuće Evrimen Libri, a ovaj klasik štampaće i britanski izdavač Vintidž Klasik za objavljivanje u svijetu. Francuskom izdavaču Edicija  Zulma odobreno je pravo na izdavanje "Kuće na osami", a španskoj izdavačkoj kući Pingvin Rendom haus za objavljivanje kiosk-izdanja romana "Gospođica".

Poslije više od godinu dana utvrđivanja vlasništva na prava za objavljivanje na engleskom jeziku romana "Na Drini ćuprija", Andrićeva zadužbina je dobila spor sa britanskim izdavačem Harper Kolinsom. Time je Zadužbina, poslije 70 godina, postala vlasnik prava na djelo za engleski jezik (osim SAD sa teritorijama i Kanade).


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: