Veče francuske muzike u Muzeju Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Veče francuske muzike u Muzeju Hercegovine

Izvor: Radio Trebinje | Datum:13.11.2021.

U Galeriji Muzeja Hercegovine sinoć je održan koncert „Veče francuske muzike – Kamij Sen-Sans“.

Trebinjskoj publici predstavio se kvartet u sastavu: Marija Pilipović – flauta, Jasna Grahovac – oboa, Dejan Trkulja – klarinet i Timea Hotić – klavir.

 

Ova četiri umjetnika već dugi niz godina međusobno sarađuju, kako u obrazovnom i umjetničkom radu sa studentima banjalučke akademije, tako i kroz sviranje u različitim formama kamernih ansambala, kao što su duo i trio. U ovoj seriji koncerata povodom obilježavanja jubeleja Sen Sansa, prvi put nastupaju kao kvartet.

 

Profesor Timea Hotić je kazala kako je njihova ideja bila da povodom 100 godina od smrti kompozitora Kamija Sen-Sansa izvedu kompozicije koje su poznate u njihovom muzičkom svijetu.

 

„Sada smo se okušali u kvartetu, da vidimo kako nas četvoro funkcionišemo u većem kamernom sastavu. Pored brojnih njegovih poznatih kompozicija, ove koje smo mi izabrali se jako rijetko izvode i malo snimaka ima o njima, što je za nas bio poseban izazov. Sen-Sans je naročito u kamernoj muzici dao mnogo, njegov opus je jako zahtjevan i komplikovan. Svirali smo u Prijedoru, Banjaluci, poslije Trebinja idemo u Gradišku, u Banjaluci ćemo napraviti jedan didaktički koncert djeci u Muzičkoj školi i napravićemo zajednički koncert sa profesorima iz Niša“, dodala je Hotić.

 

Direktor Muzičke škole Trebinje Dušanka Babić rekla je da je bilo zadovoljstvo slušati ovaj kvartet, te da je njihovo izvođenje bilo na vrhunskom nivou.

 

„Profesori Muzičke akademije oduševili su nas večeras izvođenjem kompozicija francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa. Imali smo priliku čuti ih kao dua i na kraju kao kvartet“, istakla je Babić.

 

Organizatori koncerta su Muzička škola Trebinje i Muzej Hercegovine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: