ГКУД ''Алат'': Остали на броју и спремни за повратак на старе стазе | Херцег Телевизија Требиње

Магазин - Култура

ГКУД ''Алат'': Остали на броју и спремни за повратак на старе стазе

Извор: Radio Trebinje | Датум:16.11.2021.

Скупштина Градског културно-умјетничког друштва „Алат – Свислајон“ вечерас је на годишњем засједању једногласно продужила мандат досадашњем предсједнику друштва Недељку Ламбети на наредне четири године, изабрала ново деветочлано предсједништво, те усвојила годишњи извјештај и програм рада.

Предсједник скупштине друштва Дејан Тарана истакао је за Радио Требиње да је „Алат“ упркос сложеним околностима рада у панедмији вируса корона ипак пребродио вријеме које извођачима није било наклоњено.

„Дјеца су остала на броју, а то је најбитније. За протеклих десетак дана откако смо објавили упис - имамо већ уписаних тридесетак нових чланова. Враћамо се на старе стазе. Али наравно да ћемо морати да се прилагодимо и ускладимо рад друштва са епидемиолошким мјерама. Радимо са дјецом - а њихово и здравље њихових породица не смијемо довести у питање“, казао је Тарана.

Нови-стари предсједник друштва Недељко Ламбета захвалио је члановима скупштине на повјерењу, подсјетивши да је друштво у прошлом мандату због пандемије ефиктивно радило само двије и по године, али је за ово вријеме ипак забиљежило 162 наступа.

„Та 2018. била је са највише наступа у историји Алата, чак 78 концерата у једној години. Иза нас је и седам иностраних турнеја – били смо у Шведској, Француској, Аустрији, Енглеској, Македонији, Грчкој и Бугарској. Организовали смо и три смотре ветерана, по којима смо постали препознатљиви - јер су ове смотре окупљале и по неколико хиљада гостију и учесника“, истакао је Ламбета за Радио Требиње.

Колико ће друштво бити активно у наредној години - зависиће понајвише од епидемиолошке ситуације.

„Планирамо двије смотре ветерана у прољеће и на јесен, десетак турнеја по Србији и Црној Гори, а ако буде изводљиво - и у неким другим земљама. Већ имамо примамљиве понуде из Русије и Кине, али ће све зависити од развоја ситуације“, истиче Ламбета.

Из истога разлога, додаје он, на чекању је и идеја да се у школама организују часови фолклора, по избору и барем једном недјељно, како би и најмлађи суграђани имали прилику да боље упознају наше традиције и обичаје.

Уколико ситуација са короном дозволи, „алатничари“ би годину требали да заврше по традицији великим годишњим концертом за суграђане, 26. и 27. овог мјесеца, за који најављују богат програм и наступ свих 350 чланова друштва, од најмлађих до најстаријих...

Чланове Скупштине ГКУД-а „Алат –Свислајон“ поздравио је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић истичући да ово друштво блиставе традиције, које је већ набројало великих 65 година постојања – и убудуће може да рачуна на подршку Градске управе.


Категорија: Култура

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: