Ruska slikarka Sofija Ječina predstavila se trebinjskoj publici | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ruska slikarka Sofija Ječina predstavila se trebinjskoj publici

Izvor: Radio Trebinje | Datum:20.11.2021.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje sinoć je otvorena izložba slika Sofije Ječine, akademskog slikara iz Rusije.

Mlada slikarka pored Rusije školovala se u Njemačkoj i Austriji, a posljednjih pet godina živi i stvara u Beogradu.

Do sada je imala više samostalnih izložbi, a trebinjskoj publici se predstavila sa trideset slika rađenih u tehnici ulje na platnu, nastalih u 2021. godini.

„Hvala Trebinju jer je to grad u kojem je otvorena moja prva izložba u Republici Srpskoj. To je pravi izbor, a u to sam se uvjerila u prethodna dva dana. Moji 'Unutrašnji pejzaži' pokazuju ono što sam doživjela na Balkanu u proteklih pet godina. Na njima možete vidjeti predjele Srbije, Republike Srpske, balkanski pejzaž i kroz slike želim da iskažem svoje stanje i ono što osjećam“, rekla je Ječina.

Izložbu su organizovali Kulturni centar Trebinje, Galerija ’73’ iz Beograda i Grad Trebinje.

Mirela Pudar, direktor Galerije '73' iz Beograda kaže da ova izložba dokazuje da umjetnost ne poznaje granice i cilj je da stvaralaštvo Sofije Ječine predstave Balkanu.

„Umjetnost Sofije Ječine povezuje obale od dalekog istoka Rusije, odakle nam Sofija dolazi, preko Beograda, Istre pa sve do Hercegovine. Ona je umjetnik koji u sebi nosi ogroman potencijal, o njoj se prave filmovi. Ječina je istorijsko prijateljstvo i bliskost ruskog i srpskog naroda sa puno emocija prenela na motive svojih slika”, navela je Pudar.

Ona je dodala da Galerija '73' smatra Trebinje veoma važnom tačkom na mapi njihove kulturne misije.

„Dobra je saradnja sa institucijama Muzeja Hercegovine i Kulturnim centrom, a tu je i podrška Grada Trebinja na čemu smo zahvalni“, rekla je Pudar.

Otvarajući izložbu, Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje je istakla da se prijateljstvo Rusa i Srba ne zaboravlja, da se i dalje gradi i postiče, a najbolji primjer je mlada slikarka Sofija, koja je dolazeći u Srbiju otkrila da u tom prostoru ima inspiraciju i da može stvarati.

„Kako smo mi Hercegovci ponosan narod i ubijeđeni da je Hercegovina najljepši dio regiona, očekujemo da se Sofija zaljubi i u nju i u naše plavo nebo. Ono što Grad Trebinje sigurno nudi svim umjetnicima je dobrodošlica i puno prostora za rad“, kazala je Skočajić.

Izložbu Sofije Ječine, koju će trebinjska publika moći da pogleda do 3. decembra podržala je Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Nakon izložbe premijerno je prikazan dokumentarni film o Sofijinom životu “U potrazi za mestom”, autora Miroslava Bate Petrovića

.

Promocija knjige „Beograd u plavom“

U galeriji Kulturnog centra Trebinje sutra će biti održana i promocija knjige Sofije Ječine „Beograd u plavom“.

Poznata ruska umjetnica se došavši u Srbiju zaljubila u njene ljepote i odlučila da svoje utiske prenese na papir. Knjiga „Beograd u plavom“ je obogaćena Sofijinim originalnim slikama, inspirisanim raznim djelovima Srbije i svakodnevnim životom u Beogradu.

Početak promocije je u 19 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: