100 godina gatačke Gimnazije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

100 godina gatačke Gimnazije

Izvor: Radio Gacko | Datum:02.12.2021.

Gatačka  Gimnazija ove godine obilježava značajan jubilej –  100 godina postojanja i uspješnog rada. Iz bogate arhivske dokumentacije izdvajamo podatak da je  Niža realna gimnazija u Gacku  počela sa radom 21. novembra, 1921. godine. Za direktora je  imenovan Dušan Tamindžić, u prvi razred su upisana 63 učenika od kojih  je  45-oro  s uspjehom završilo razred.

6. decembra, 1967. godine tadašnja Gimnazija se preselila u sadašnju zgradu i nosi ime „Šućrija Ćimić“ do  4. juna, 1975. godine  kada je osnovan  Srednjoškolski centar sa istim imenom.

Odlukom SO Gacko od  25. avgusta , 1993 . god.  Srednjoškolski centar nosi ime znamenitog Gačanina Pera Slijepčevića.

Kroz vijek postojanja i rada gatačka Gimnazija je iznjedrila  brojne poznate ličnosti koje su dale značajan doprinos u sferama nauke, kulture, prosvjete, obrazovanja, umjetnosti , značajne sportiste i sl.

„Srednjoškolski centar“ se danas ponosi učenicima i nastavnicima koji zapažene rezultate postižu na brojnim takmičenjima u Republici Srpskoj i šire – kaže direktor Aleksandar Purović. Prema riječima Purovića ovaj značajan jubilej biće obilježen Svečanom akademijom 22.decembra a u pripremi je i monografija „100 godina srednjoškolskog obrazovanja u Gacku“.

Opširnije u razgovoru :

AUDIO


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: