Stihovi Jovana Bratića probudili sinoć posebne emocije kod ljubitelja pisane riječi u Bileći | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Stihovi Jovana Bratića probudili sinoć posebne emocije kod ljubitelja pisane riječi u Bileći

Izvor: Radio Bileća | Datum:04.12.2021.

Stihovi Jovana Bratića probudili su sinoć posebne emocije kod ljubitelja pisane riječi u Bileći. Ljubavne, rodoljubive i zavičajne pjesme satkale su zbirku koja nosi simboličan naziv „Vjetrovi su probudili sjenke“.


Zbirka pjesama „Vjetrovi su probudili sjenke“ pojavila se nakon duže pauze u objavljivanju Bratićevih pjesničkih tvorevina i predstavlja jednu simbiozu potpuno novih, neobjavljenih i nekada ranije objavljenih pjesama za koje je autor smatrao da zaslužuju veću pažnju. U zbirci su objavljene i neke pjesme koje su zaživjele kroz javna izvođnja, nagrade na javnim konkursima ili bile zastupljene u zbornicima poezije.


„Kada je riječ o starim pjesmama moram istaći da su uglavnom bile napisane u ekavskoj formi tako da sam za potrebe ovoga izdanja sve te pjesme prilagodio našem govornom području dajući im neki autentični okvir. Činjenica je da je kada pišete poeziju mnogo lakše pisati ekavicom, ali je ovoga puta kod mene proradila samosvjest i mišljenje da je sasvim normalno da ako je autor iz Hercegovine i živi i radi u Hercegovini treba da piše u duhu svoga vremena i prostora u kome živi“, rekao je Jovan Bratić.
Autor je istakao i da mu je bila želja da u ovoj zbirci obuhvati sve značajnije pjesme pisane od 1992. godine do danas.
„U knjizi je objavljeno tačno 115 pjesama. Za ovaj naslov sam se odlučio jer su vjetrovi svi oni događaji koji ustalasaju našu javu i život nanoseći različite vrste intenzivnih osjećanja, a sjenke su naše uspomene i naši emotivni okviri koji dremaju duboko u ljudima“, rekao je Bratić.


Direktorica Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ Irena Dunđer istakla je da joj je čast što su večeras ugostili jednog svestranog umjetnika kakav je Jovan Bratić.„Jovan Bratić je književni stvaralac i kada bismo ocjenjivali da li je bolji ilustrator, pisac stripovanih romana ili pjesnik, bilo bi vrlo teško odlučiti. Međutim, ova zbirka je na mene ostavila tako dubok dojam da bih ga prvo izdvojila kao pjesnika. Pjesnika, koji sa izuzetnom emocijom, snagom riječi, sve to kroz savršenu emociju govori o Hercegovini i Hercegovcima. Ovo nije samo rodoljubiva poezija, imamo tu i ljubavnih, zavičajnih, socijalno- misaonih pjesama i nijedan od tih ciklusa nije slabiji od drugog. Obično su pjesnici na jednom polju jači, Jovan, međutim odlično barata na svim poljima“, rekla je Irena Dunđer.


Na promociji odabrane stihove govorili su Milica Gordić i Goran Duka, koji je za neke od Jovanovih pjesama napisao i muziku. Slavica Perućica čitala je odabrane dijelove iz recenzije.Ova knjiga prožeta patriotskim i ljubavnim motivima izašla je u izdanju „Književne zajednice- Jovan Dučić“ Trebinje.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: