Magija muzike i scenske igre: Ansambl iz Stare Pazove otvorio Festival festivala | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Magija muzike i scenske igre: Ansambl iz Stare Pazove otvorio Festival festivala

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Jovan Vidaković | Datum:22.07.2016.

Predstavom „Ad infinitum“ Slovačkog pozorišta „VHV“ – Slovačkog KUD-a „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, u trebinjuskom Domu mladih sinoć je počeo 59. Festival festivala, smotra amaterske dramske produkcije zemalja regiona.

Koreodrama o Čovjeku – od postanja do modernog doba – satkana od motiva iz različitih religijskih spisa i mitologija, autorski je projekat reditelja Miroslava Kožika i kompozitora Miroslava Baka, čiji rad je festivalska publika u Trebinju imala priliku da upozna i prije tri godine – kada je sa predstavom „Babylon“ ansambl iz Stare Pazove osvojio pobjedničku Zlatnu masku.

ad infinitum 08

Na regionalno finale u Trebinje predstava „Ad infinitum“ stigla je kao drugonagrađeno ostvarenje ovogodišnjeg Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.

Žiri publike je nagradu za najboljeg protagonistu prve festivalske večeri u Trebinju jednoglasno dodijelio glumici Stefani Budimirović – za ulogu Have.

otvaranje

Otvarajući festival gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević podsjetio je da se dramski amateri, od dosadašnjih 58 susreta, u Trebinju druže gotovo 40 godina, da je festival dio strateške zamisli „Trebinje – grad kulture“, koju je oblikovao još Jovan Dučić, naglasivši „da bez kulture nema skladne i prosperitetne ljudske zajednice“.

„Festival je za nas, ne samo izuzetan kulturni događaj, gdje se susrećemo sa najuspješnijim dramskim kreacijama u susjednim državama, nego i prilika da sa našim susjedima razvijamo dublju komunikaciju i trajno prijateljstvo“, rekao je gradonačelnik Trebinja.

Večeras, druge večeri festivala, na sceni Doma mladih nastupiće ansambl Gradskog pozorišta Trebinje predstavom „Ministarka“, po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Željka Miloševića. Početak je u 20:30.

Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, a izvršni producenti Centar za informisanje i obrazovanje, Dom mladih i Kulturni centar.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: