Književni portret Vladimira Pištala na Crkvini | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Književni portret Vladimira Pištala na Crkvini

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.07.2016.

U potpuno novom književno kulturnom ambijentu,  odmah pored Zadužbine Branka Tupanjca, koja nosi ime Dučićev pogled, sinoć je u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ održana promocija Književnog stvaralaštva pisca Vladimira Pištala koji se u toku posljednjih nekoliko godina okitio sa nekoliko prestižnih književnih nagrada.

Govoreći o značaju književnog stvaralaštva Vladimira Pištala, književni kritičar Nenad Šaponja je rekao da je njegov posljednji roman „Tesla, portret među maskama“, Pištalov vrhunac dosadašnjeg književnog stvaralaštva. Ja sam i zaista sam polagao nade u književno dejstvovanje njegovog slikovnog pisma i stil pisanja koji je puno drugačiji od većine pisaca ovdašnje književne scene”, naglasio je Šaponja. On je napomenuo da pisanje romana o Nikoli tesli nije nimalo naivan zadatak jer je riječ o čovjeku koji je ostavio Trajan pečat u istoriji. “Tesla ima neverovatan život i svet se neverovatno promenio za vremen njegovog života i upravo zahvaljujući Tesli. Svet se više promenio za vreme Teslinog života, nego od Platona do Tesle”, rekao je Šaponja.

Prigodnom besjedom okupljene je pozdravio vladika Zahumsko hercegovčki i primorski Grigorije koji je istakao da autor puslirajući rijetkim senzibilitetom, koji se ne može pomiješati sa nečim drugim objasnio svima da nije važno šta govorimo nego kako govorimo. “U načinu govorenja pronalazim i ključ za riznicu Pištalovih djela koja su se odavno prelila izvan korita našeg maternjeg jezika”, rekao je Vladika Grigorije.

Posebnu pažnju u svojoj besjedi književnik Vladimir Pištalo je posvetio svom posljednjem romanu, Tesla portret među maskama ukazujući da  čitav jedan veliki dio priče o Tesli je bilo humanizovanje tog lika i svođenje na neka primarna iskustva. “Ljubav, strah, uzbuđenje… I naseljavanje nekog Teslinog lika iznutra. Jedna od slika od kojih sam pošao je ona kad Tesla stoji i pušta munje kroz sebe, kada izgleda kao arhetipski čovjek sa tim munjama. I jedna kako u hotelu, već star, razgovara sa golubovima i duhovima”, rekao je Pištalo.

Ovaj roman je i u Srbiji ostvario veliki uspjeh: nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već šest godina jedna je od najprodavanijih knjiga na domaćem tržištu, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljena sa uspjehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a američko izdanje je 11. prevod ove knjige na neki od stranih jezika.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: