Koncert etno grupe Iva: Bogatstvo melosa koje osvaja svijet | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Koncert etno grupe Iva: Bogatstvo melosa koje osvaja svijet

Izvor: Radio Trebinje | Datum:02.08.2016.

Etno grupa „Iva“ iz Doboja večeras je prvi put predstavila svoje stvaralaštvo publici u Trebinju – koncertom na Trgu slobode, koji je organizovao Kulturni centar.

Na repertoaru jedanaestočlanog muzičkog sastava su vokalna i vokalno-instrumentalna djela narodne muzike, koju izvode u originalnom ili modernom aranžmanu – u stilu etno-džez-fjužna, ali i djela iz srpske crkvene i duhovne baštine.

iva2

Saša Pavlović, umjetnički rukovodilac grupe i profesor muzike na Akademije umjetnosti u Banjaluci, ističe da je „Iva“ svoj rad počela sa misijom da sakuplja i baštini originalno tradicionalno pjevanje, da bi se posljednjih godina upustili u kreativnu avanturu  interpretacije muzičke tradicije, kombinujući je sa elementima modernih muzičkih pravaca – džeza, roka, psihodelije…

U „vorld-mjuzik“ žanru Balkan danas preuzima Evropu i svijet, zbog čega će muzički sastavi sa naših prostora, koji stvaraju na narodnoj muzičkoj tradiciji, biti sve traženiji, vjeruje Pavlović.

iva3

„Ritam, muzika i melodika naših napjeva su veoma snažni i izazovni. A to samo govori koliko je naš čovjek iz naroda, još od srednjeg vijeka, bio umjetnički nadaren. Mi smo najbogatija zemlja što se tiče melodike i u tom smislu Evropa kasni za nama, a Americi će trebati još oko 400 godina da nas sustignu“, kaži umjetnički rukovodilac „Ive“.

Pavlović sa žaljenjem ističe da je veliki dio srpske muzičke baštine zaboravljen, te da im često treba puno vremena da nađu i kreativno ožive neku tradicionalnu pjesmu.

„I mi je tada učimo kao nešto novo. Sa ‘Ivom’ je na koncertima teško pjevati jer malo ko u publici zna te pjesme“, ističe Pavlović.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: