Otvorena izložba crteža i grafika Miloša Radića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba crteža i grafika Miloša Radića

Izvor: Radio Trebinje | Datum:21.12.2021.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje sinoć je otvorena magistarska izložba crteža i grafika Miloša Radića, pod nazivom „Most i strip“.

Miloš Radić je rođen u Trebinju. Osnovnu i srednju školu završio je u Bileći. Diplomirao je 2019. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju – Odsjek grafika u klasi profesora Velja Stanišića.

 

Autor je istakao da su radovi nastajali u protekle dvije godine, a publika ima priliku da vidi 15 grafika i 18 crteža.

„Tehnike koje sam koristio za grafike su monotipija i linorez, a za crteže sam koristio olovke, tuš i rapidografe. Što se tiče naziva izložbe, most za mene predstavlja posebnu povezanost u umjetnosti, jer dok umjetnik stvara on izgrađuje most. Na moj rad su uticali njemački ekspresionisti, odnosno grupa njih koja se nazivala 'Most', a u tu grupu spadaju Ernest Kirhner, Erik Hekel, Šmit Rotluf i Fric Blajl. Jedan od glavnih doprinosa njemačkog ekspresionizma bilo je oživljavanje grafike kao značajne umjetničke forme. Za drugi dio naziva izložbe, odnosno strip, mogu da kažem osnovne stvari, on predstavlja niz crteža kojima se prikazuju izvjesni događaji, čitanjem kratkog teksta čitalac dolazi do saznanja o čemu je riječ. Obično se koristi za prikazivanje detektivskih, fantastičnih ili avanturističkih događaja“, kazao je Radić.

Miloš Radić je do sada imao jednu samostalnu izložbu, a učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: