Objavljen prvi tom monografije Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Objavljen prvi tom monografije Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske

Autor: Novinar Herceg | Datum:22.12.2021.

Objavljen je prvi tom petotomne monografije Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, pod nazivom "Šematizam Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske", povodom 800 godina od utemeljenja prvobitne Episkopije humske.

Šematizam je štampan zahvaljujući finansijskoj podršci Republičkog sekretarijata za vjere, čiji je direktor Dragan Davidović, u tiražu od 1.000 primjeraka, saopšteno je na sajtu Eparhije.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije napisao je u predgovoru Šematizma da je među koricama ove knjige smještena živa vjera prethodnih generacija Hercegovaca i Hercegovki i njihovog vjerskog života, bez obzira na to koliko su u tom periodu bili slobodni da je ispovijedaju.

Jedan od recenzenata knjige istoričar Draga Mastilović napisao je da je riječ o projektu koji je od kapitalnog značaja ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već i za srpsku kulturu uopšte.

"Šematizam, čiji se tekst rukopisa nalazi pred nama, predstavlja ne samo vrijedno svjedočanstvo vremena u kojem je nastao, već i prvorazredni istorijski izvor, čija će vrijednost sa protokom vremena sve više dobijati na značaju", naveo je Mastilović.

Glavni urednik je protoprezviter-stavrofor Radivoje Krulj, a redakciju čine i episkop Dimitrije, iguman manastira Zavala Vasilije Kopitić, iguman manastira Tvrdoš Sava Mirić.

Saradnici na tekstu su blaženopočivši episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić, episkop zapadnoamerički Maksim, arhimandrit Isaija Dan, arhimandrit Lazar Lazarević, protojerej-stavrofor Boris Banduka i drugi.

Recezenti knjige, osim Mastilovića, su Milan Gulić, Vukašin Milićević i Miloš Ivanović.

Uz upravo izdati Šematizam, preostala četiri dijela monografije Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, koji su u pripremi, sačinjavaće tomovi pod nazivima: Istorija, Leksikon, Prilozi za istoriju i Bibliografija Eparhije.

Izdavači Šematizma Eparhije su ova eparhija i Vidoslov.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: