Najava: Promocija knjige Šematizam Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Promocija knjige Šematizam Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske

Izvor: Radio Trebinje | Datum:29.12.2021.

U Kulturnom centru Trebinje, u nedjelju, 2. januara, biće upriličeno predstavljanje prvog toma planirane petotomne monografije naše eparhije pod nazivom “Šematizam Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske”, objavljenog povodom 800 godina od osnivanja prvobitne Episkopije humske.

Na promociji, pored glavnog urednika, oca Radivoja Krulja i recenzenata: dr Milana Gulića, dr Drage Mastilovića i dr Miloša Ivanovića, govoriće i episkop diseldorfski i njemački dr Grigorije Durić, kao i istoričar dr Nedeljko Radosavljević.

Među koricama ove knjige, kako u predgovoru ističe Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, “smještena je živa vjera prethodnih generacija Hercegovaca i Hercegovki i njihovog vjerskog života, bez obzira na to koliko su u tom periodu bili slobodni da je ispovijedaju”.

Jedan od recenzenata knjige istoričar Draga Mastilović napisao je da je riječ o projektu koji je od kapitalnog značaja ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već i za srpsku kulturu uopšte.

Šematizam je štampan zahvaljujući finansijskoj podršci Republičkog sekretarijata za vjere, čiji je direktor Dragan Davidović, u tiražu od 1.000 primjeraka, saopšteno je na sajtu Eparhije.

Izdavači Šematizma Eparhije su ova eparhija i Vidoslov.

Predstavljanje “Šematizma Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske”, u nedjelju, 2. januara, u Kulturnom centru Trebinje počinje u 19 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: