Mateja Radović najbolji mladi guslar Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Mateja Radović najbolji mladi guslar Srpske

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:13.08.2016.

U okviru 141. Nevesinjske olimpijade sinoć je u Domu kulture održano 19. takmičenje mladih guslara Republike Srpske, do sedamnaest godina.

Nadmetanje mladih pjevača deseterca uz strune drevnog instrumenta okupilo je osamnaest guslara iz Gacka, Nevesinja, Trebinja, Pala, Višegrada i Istočnog Sarajeva.

Prema ocjeni stručnog žirija u čijem sastavu su bili prof. Momčilo Golijanin, prof. Saša Knežević i guslar Risto Krstojević , za najboljeg guslara, po peti put zaredom, proglašen je Mateja Radović iz GD „Starina Novak“ iz Pala. Drugo mjesto pripalo je Mijailu Elezu, članu GD „Tešan Podrugović“ iz Gacka, a treće je osvojio Mitar Višnjić iz GD „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ iz Trebinja.

Sedam prvoplasiranih guslara sa ovog takmičenja učestvovaće na Šestom festivalu mladih srpskih guslara koji se u septembru održava u Vojkovićima.

U ime Saveza guslara RS prisutne je pozdravio profesor Milan Nikčević, koji je naglasio da se ovaj festival održava u gradu koji je uvijek znao da čuva tradiciju i čije su ruke širom raširene za svako društvo koje čuva srpstvo.

̶ Festival se održava u godini važnih jubileja, i ako naši mladi ne budu znali da čuvaju tradiciju i ne budu se osvrtali na važne istorijske događaje koji su učinili da opstanemo, onda ćemo izgubiti svoj identitet – istakao je Nikčević.

Takmičenje je otvorio savjetnik načelnika Opštine Nevesinje i član Organizacionog odbora Nevesinjske olimpijade Radovan Kravić.

̶ Od ovih mladih guslara očekujemo da nastave da čuvaju epsku tradiciju na našem nacionalnom istrumentu  ̶  dodao je Kravić.

Pehare, medalje i novčane nagrade ovogodišnjim pobjednicima uručili su sekretar Saveza guslara RS Milan Nikčević, savjetnik načelnika Opštine Nevesinje i član Organizacionog odbora Nevesinjske olimpijade Radovan Kravić i član GD „ Nevesinjska puška“ Đorđe Čabrilo.

U revijalnom dijelu programa nastupili su guslari Slađan Vukosav iz Nevesinja, Nenad Ivković iz Gacka i Veselin Kosović iz Trebinja.

Najveći aplauz dobio je najmlađi učesnik festivala sedmogodišnji Nemanja Čarkić iz GD „Vožd Karađorđe“ iz Višegrada, kome je ovo bio tek treći nastup.

Na svoj prepoznatljiv način veče je kao i predhodnih godina vodio Milivoje Beštić.

Organizatori ovog takmičenja su Savez guslara RS i Guslarsko drušvo „Nevesinjska puška“ iz Nevesinja.

Bilo je ovo još jedno druženje ljubitelja gusala sa mladim čuvarima narodne poezije i melosa.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: