SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Sveti Sava učvrstio temelje naše crkve, škole i države (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Sveti Sava učvrstio temelje naše crkve, škole i države (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.01.2022.

Svetosavske svečanosti u Trebinju počele svečanom akademijom u pozorišnoj sali Kulturnog centra, u slavu najvećeg srpskog svetitelja i prosvjetitelja, i uz bogat kulturno-umjetnički program.

Zaslužnim prosvjetnim radnicima dodijeljene su svetosavske nagrade, čime je odata pažnja i poštovanje prema onima koji su svoj radni vijek proveli u obrazovanju i na put izveli veliki broj naših sugrađana.

Nagrade je uručio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i to – posthumno profesoru, direktoru i sekretaru Gimnazije „Jovan Dučić“ Dušanu Kovačeviću – sinu Bojanu,  posthumno vaspitaču u Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Naša radost“ Danici Rikalo – sinu Nebojši, nastavniku, pomoćniku direktora i direktoru Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ Milosavi Ilić, profesoru mašinske grupe predmeta i direktoru Tehničke škole Dobroslavu Grujičiću i nastavniku i direktoru Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Dragoslavu Đordanu.

 

Gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da je Svetog Savu hercegovački narod vijekovima doživljavao kao svoju podršku i kao svog velikog učitelja.

„Otud, malo je krajeva u 'djedovini Svetog Save', koji nema bar jednu legendu o njemu. Hercegovina je prepuna legendi, a zajedničko im je to da je Sveti Sava narodu uvijek pri ruci, uvijek tamo gdje treba, gdje je tjeskobno i gdje je nevolja“, naveo je Ćurić.

On je dodao da Sveti Sava ojačavši temelje crkve u Hercegovini, prije više od osam vijekova, ojačao je i snagu ovog naroda.

Ćurić je rekao da za svog života Svetitelj ništa drugo nije učinio, nego omogućio da u Hercegovini znak krsta uklešemo na vladičansku stolicu, bilo bi dovoljno za pomen i za vječni spomen.

„Zahvaljujući njemu pravoslavlje je ostalo naša najsigurnija luka, ali i trajni putokaz, kako da rastemo, da se razvijamo i sazrijevamo kao narod i kako, dostojni njegovog imena, da nađemo svoje mjesto među drugim narodima. To je posebno značajno u ovom vremenu, u kome su nas veliki i moćni, izdijelili novim državnim granicama, ali zahvaljujući Svetosavlju, ostali smo pod jednim duhovnim krovom, a svenacionalno jedinstvo izbilo je u prvi plan. To je ono što krijepi dušu i daje nadu za opstanak na našim vjekovnim ognjištima“, kazao je gradonačelnik.

 

Ćurić je istakao da je Sveti Sava, učvrstio temelje naše crkve, škole i države i napravio 'korak od devet milja', korak nebeski dug, korak koji nije odmjeren prema čovjeku, nego prema biću koje se uzdiglo i svojom čistom dušom, sve nas primaklo našem Stvoritelju.

„Naučio nas je da svoje misli okrenemo Bogu, a našu dušu ispunimo milosrđem i ljubavlju. Naučio nas je da budemo odgovorni prema sebi, da se dostojanstveno mjerimo prema drugim ljudima i narodima i da onda sebi postavljamo, što je moguće, veće i izazovnije ciljeve“, rekao je on.

Gradonačelnik Trebinja kaže da nam je Sveti Sava na najteže upitnike podario odgovore koji nadilaze i vrijeme i prostor.

„Tako, Svetosavsko predanje vijekovima živi, uneseno u samu srž našeg identiteta, u potpunosti sraslo sa našom svakodnevnicom, a skoro i da nema životnih domena koje Svetiteljeva riječ ili pouka ne dotiču“, naveo je Ćurić.

On je dodao da naša privrženost Svetom Savi potiče otuda šta se u njemu saželo sve bez čega ne možemo.

„U ovom slučaju, mislim na jezik, na pismo i vjeru i njegovu poruku da, kao narod, možemo naprijed samo uz knjigu, prosvjetu i kulturu. I večeras smo tradicionalno dodijelili svetosavska priznanja najboljim nastavnicima i profesorima, onima koji su ostavili dubok trag u generacijama đaka, koje su u svom radnom vijeku, ispratili na njihov životni put. Uvjeren sam da priznanja, i ovog puta, idu u prave ruke, u ruke vrijednih i časnih ljudi koji su obilježili svoje vrijeme i ja im na tome čestitam“, zaključio je gradonačelnik Ćurić.

U ime dobitnika priznanja, prisutnim se obratila Milosava Ilić koja je kazala da svaka nagrada mnogo znači, a posebno svetosavska nagrada.

Ona je izrazila veliku zahvalnost školskim ustanovama, koje su ih predložile za ovakvo značajno priznanje, gradu Trebinju, porodicama, kolektivima i učenicima koji su bili i ostali stalno nadahnuće svima nama.

„Svima njima pripada dio ove nagrade, jer sam čovjek ništa ne može postići. Zalaganje i trud pojedinca uvijek treba da budu usmjereni na dobrobit zajednice. Pohvale gode, ali jednako treba da gode i kritike. Svaki čovjek treba da zna da ga neće pamtiti po tome šta je govorio, već po tome šta je uradio. Iza svakog od nas ostaje trag, potrudimo se da bude dobar“, navela je Ilić.

 

Sveštenik Aleksandar Ilić je u prigodnoj besjedi rekao da se na pitanje ko je bio Sveti Sava mogu dobiti mnogi odgovori.

On je dodao da je Sveti Sava bio monah, ljekar, učitelj, prosvjetitelj, vođa, oslobodilac, miritelj, naučnik, duhovni roditelj, a naposljetku vladar, gospodar carski sin.

„Sveti Sava je učio i poučava i danas sve koji žele da budu naučeni, spašeni od briga i tereta ovog svijeta, sve koji žele da budu radosni i slobodni, mirni u savjesti svojoj, otvoreni za nova saznanja i iskustva vjere i bogoudnog života. Njegove pouke su jedinstvene i korisne svima“, naveo je Ilić.

On je kazao da je Sveti Sava i kada je kao čovjek hodio zemljom i danas kada je sveti svima bio sve, da ih zadobije za Hrista.

Ilić je istakao da bi svako ko bi i na trenutak odvojio svoje vrijeme i posvetio ga bilo pisanoj riječi ili svjedočanstvu Crkve i naroda o Svetom Savi, pronašao nadahnuće da se razvija i napreduje.

"Sveti Sava je učio i poučava i danas sve koji žele da budu naučeni i spaseni od briga i tereta ovoga svijeta, sve koji žele da budu radosni i slobodni, mirni u svojoj savjesti, otvoreni za nova saznanja i iskustva vjere i bogougodnog života", rekao je Ilić.

On je kazao da Sveti Sava sve ljude uči da budu tvorci riječi, a ne samo čitaoci, jer sve što je srpski narod izgradio, izgradio je na uzorima poput Svetog Save.

"Današnji čovjek prvo želi da se dopadne drugima, pa sebi, gubeći na taj način sopstvenu ličnost, prateći druge čitajući, gledajući, u mjestu stojeći, ne čineći ništa da to što čita prati i vidi prijenimi ili promijeni. Zaboravljajući na pouke Svetog Save, mi smo u svojoj nepokretnosti postali sljedbenici i slijepi čitaoci svega što se nudi", poručio je Ilić.

On je dodao da je Sveti Sava zadobio nebesku slavu tako što se odrekao ljudske slave i svih slabosti ovog svijeta, posvetivši se monaškom  postrigu i živeći bogougodno.

"Kao takav postao je živi primjer svjedočanstva život Boga koji ga je darovao i nebeskim i našim zemaljskim poštovanjem", naglasio je Ilić.

 

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Vesna Stanković i Boško Puletić, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Jovana Zukanović i Ljuba Manasijević, izvođači tradicionalne muzike iz Beograda.

U programu su učestvovali i hor srednje Muzičke škole pod dirigentskim palicom Milosava Sukonjice, kao i trio u sastavu Sonja Marković (klavir), Sonja Vojvodić (violina) i Lidija Paulin (violončelo), kao i recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih i srednjih škola.

 

Svetosavske svečanosti biće nastavljene sutra od 11:30 časova - lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-umjetničkim programom trebinjske škole obilježiće svoju krsnu slavu, a domaćin ovogodišnje proslave je Tehnička škola Trebinje.

Prethodno će u sabornom hramu od 9 časova biti služena sveta liturgija.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: