Muzej Hercegovine: Radionica ''Kroz tanke niti pričam ti...'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Radionica ''Kroz tanke niti pričam ti...''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:03.02.2022.

U Muzeju Hercegovine je održana radionica pod nazivom „Kroz tanke niti pričam ti...“, kao nastavak prikazane izložbe „Vez i zlatovez“ iz Etnološke zbirke Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Kustos etnolog Božana Đuzelović je kazala da su oni ovom radionicom, kao i izložbom koja je otvorena krajem prošle godine, željeli da naprave nešto što će mladi ljudi zavoljeti i krenuti da stvaraju.

„Ova radionica najavljuje projekat koji će Muzej Hercegovine realizovati u toku ove godine, a to su radionice za djecu i odrasle, gdje će da uče vez, zlatovez, pletenje, tkanje i heklanje. Inače, vez koji je dominantan na predmetima koji su dio našeg tradicionalnog kostima je karakterističan hercegovački vez, koji se odlikuje koloritom i specifičnom ornamentikom“, rekla je Đuzelović.

Ona je dodala da Muzej Hercegovine već tri godine organizuje dječije radionice, a prošle godine su imali izložbu „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe“, kada su shvatili da pored zmijanjskog postoji i naš hercegovački vez koji zaslužuje pažnju i trude se da ga ožive.

Sena Đurica, predsjednik Udruženja žena „Vasila“ iz Trebinja istakla je da su članovi udruženja uglavnom starije žene, te da se trude da privuku i mlade ljude, ali je to vrlo teško.

„Od samog početka rada našeg udruženja dosta žena je dolazilo da im uradimo vez 'ošvice', a mi nismo znale kako to izgleda. To je stari naš vez, koji su žene vezle na svečanim košuljama i u njima su se te žene sahranjivale. Mi sada želimo da oživimo tu našu 'ošvicu'. Ova izložba nam je bila velika inspiracija i odmah smo došle na ideju da napravimo jedan projekat sa Muzejom Hercegovine gdje bismo osnovnoškolce učili vezenje, tkanje, pletenje, šta god njih bude zanimalo mi ćemo im pokazati. Vez nije teško napraviti ako imate volju“, rekla je Đurica.

Dragana Bokan, penzioner iz Beograda i učesnik radionice kazala je da je vez učila još u osnovnoj školi.

„Mene je baka kao malu učila da štrikam, a današnja djeca mnogo vremena provode na mobilnim telefonima i mislim da bi bilo korisno da u školi imaju obavezan jedan čas na kojem bi učili vez“, dodala je Bokan.

Ivana Stefanović, takođe učesnik radionice kazala je da želi da nauči da veze, kako bi održala našu tradiciju, ali i ukrasila sebi neki komad odjeće.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: