Trebinjskoj publici predstavljena audio izložba o žrtvama logora Jasenovac | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinjskoj publici predstavljena audio izložba o žrtvama logora Jasenovac

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.02.2022.

U Galeriji Muzeja Hercegovine otvorena JE audio izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“, svojevrsna lična umjetnička refleksija, izvedena u audio formi koja omogućava posjetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i istakao da je obaveza svih nas da Jasenovac bude dio našeg pamćenja, da jasenovački cvijet bude simbol bolnog saznanja da su se tako monstruozna stradanja dešavala, ali i da se naše postojanje ne smije zasnivati na tami tog stradanja, već na svjetlosti opstanka.

„Oprost i opraštanje nisu trenutak, nisu jedan događaj, nego proces koji zahtijeva vrijeme, strpljenje i snagu. Kultura sjećanja je satkana od praštanja i nezaborava, praštanja da bismo mogli u svjetlosti živjeti, a nezaborava da nam se potomcima stradanje ne bi ponovilo“, rekao je Ćurić.

Darko Nikolić, jedan od autora kazao je da ova nesvakidašnja izložba predstavlja jedan od segmenata projekta „Virtuelni muzej Jasenovac“, na kojem rade već nekoliko godina.

„Nesumnjivo da je doživljaj tokom ove audio izložbe daleko snažniji, dublji i intenzivniji, nego kada samo vidite neku fotografiju. Sve je okrenuto ka tome da posjetioci u svom unutrašnjem biću osjete lični susret sa nekim od stradalih u logoru Jasenovac i da kroz taj susret dožive jednu vrstu katarze, osjećaj vrijednosti života, da čovjek shvati koliko je svaki trenutak dragocjen. Ova audio izložba nosi specifičan karakter koji lako komunicira sa ljudima današnjice“, dodao je Nikolić.

 

Bogdan Španjević, takođe autor izložbe rekao je da je suština njihovog istraživanja na koji način približiti priču o Jasenovcu savremenim generacijama.

„Koristimo savremenu tehnologiju, te vam je, da biste iskusili ovu izložbu, neophodan mobilni telefon na kojem slušate osam priča o Jasenovcu. One su koncipirane tako da vas povezuju sa žrtvama, sa ljudima koji su stvarno živjeli i stradali u logoru. Jasenovac se često posmatra kroz zlokobnu, strašnu kalkulaciju žrtava. Kada se sretnete sa čovjekom koji ima ime i prezime, koji je imao život i mogao imati budućnost, vi kreirate novo sjećanje, svoj lični doživljaj koji duže traje i dublje se urezuje u dušu i pamćenje. Priče koje smo ovdje plasirali istraživane su u saradnji sa Muzejem žrtava genocida iz Beograda i ovaj projekat je umjetnička interpretacija događaja, a ne istorijska građa“, objasnio je Španjević.

Projekat „Virtuelni muzej Jasenovca“ finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Organizator ove audio izložbe je Muzej Hercegovine u Trebinju.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: