BILEĆA - Narodnu biblioteku ''Vladimir Gaćinović'' posjetili učenici i nastavnici produženog boravka Osnovne škole ''Petar II Petrović Njegoš'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

BILEĆA - Narodnu biblioteku ''Vladimir Gaćinović'' posjetili učenici i nastavnici produženog boravka Osnovne škole ''Petar II Petrović Njegoš''

Izvor: Radio Bileća | Datum:21.02.2022.

Povodom Dana maternjeg jezika danas su Narodnu biblioteku "Vladimir Gaćinović posjetili učenici i nastavnici produženog boravka Osnovne škole "Petar II Petrović Njegoš".

Danas se u svijetu govori oko 6000 jezika, a prema prognozama lingvista do kraja 21. vijeka više od polovine će izumrijeti. Svake sedmice u svijetu se ugasi jedan jezik. "Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, te da se njeguje u školama i medijima",istakla je Irena Dunđer, direktor Biblioteke. Prema njenim rijecima i Biblioteka se trudi da kroz ove i slične akcije očuva svoj jezik jer na taj način čuvamo svoj identitet, dodala je Dunđer.Danas je održano predavanje o porijeklu srpskog jezika, njegovom značaju i ocuvanju. Pjesnikinja Radmila Šinik čitala je poeziju iz svoje nove zbirke pjesama "Moj tata vrijedi zlata". Djeca su recitovala pjesme posvećene maternjem jeziku i Vuku Stefanoviću Karadžiću.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: