Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:22.02.2022.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju obilježen je Međunarodni dan maternjeg jezika, a organizator ove manifestacije bio je Centar srednjih škola Trebinje.

Valentina Sušić profesor srpskog jezika rekla je da je Centar srednjih škola ove godine upriličio jednu značajniju manifestaciju i da su odlučili da promijene tradiciju obilježavanja ovog dana u školskim klupama.

„U organizaciji manifestacije su učestvovali profesori različitih predmeta, koji su povezani sa temom jezika, to su profesori srpskog i ruskog jezika, istorije, pravoslavne vjeronauke, informatike, ekonomske grupe predmeta, kao i učenici prvih i drugih razreda koji su osmislili manifestaciju. Planiramo da pokrenemo inicijativu kako bismo ukazali na problem našeg jezika koji postaje sve više ugrožen, na značaj njegovog očuvanja, jer ko će čuvati naš jezik ako nećemo mi“, objasnila je Sušić.

Dejan Škrivan profesor istorije kazao je da su učenici Centra srednjih škola odlučili da ovaj dan obilježe tako što su svoje znanje iz različitih oblasti primijenili na javnom času.

„Mi, njihovi profesori, smo bili pomoćno osoblje, koje im je pomoglo da ideje sprovedu u djelo“, dodao je Škrivan.

Snežana Grbić profesor srpskog jezika rekla je da je ponosna na svoje učenike i da u njima imamo budućnost.

„Svaki put kada radimo ovakve projekte ja uživam. Želim da istaknem da radeći sa njima osjećam da imamo budućnost u ovoj djeci i svi bi trebalo da vide koliko su ova djeca uživala pripremajući manifestaciju, koliko vole svoj jezik i oni će čuvati našu tradiciju i pisati ćirilicom“, kazala je Grbić.

Aleksa Antelj učenik prvog razreda Ekonomske škole u Trebinju kazao je da su sproveli nekoliko istraživanja o upotrebi ćirilice i došli do poražavajućih rezultata.

„Rezultati tih istraživanja su nam pokazali da manje od 50% naših sugrađana koristi ćirilično pismo. Pod velikim smo uticajem stranih riječi, koje loše utiču na našu komunikaciju i taj problem je već duže vrijeme prisutan. Cilj večerašnje manifestacije jeste da pospješimo upotrebu ćirilice, kako bi se što više upotrebljavala u svakodnevnoj komunikaciji“, dodao je Antelj.A


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: