Crnogorska slikarka Nataša Đurović predstavila se trebinjskoj publici crtežima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Crnogorska slikarka Nataša Đurović predstavila se trebinjskoj publici crtežima

Izvor: Radio Trebinje | Datum:04.03.2022.

U Galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena izložba radova „Unutrašnji svjetovi“, Nataše Đurović sa Cetinja.

Đurović prvi put izlaže u Trebinju, a publici se predstavila crtežima od minijaturnog do monumentalnog formata.

Postavku u Galeriji Muzeja Hercegovine čine poliptisi od devet crteža u nizu i šest radova u bloku, zatim oprostoreni crtež dužine devet metara, nekoliko pojedinačnih radova i dvije sveske koje sadrže više desetina minijatura.

„Svi moji raniji ciklusi se bave istraživanjem unutrašnjosti čovjeka. Istraživanje psiholoških, mentalnih i emotivnih stanja koja su došla do nekog usijanja u okviru ovakvih okolnosti života u doba pandemije virusa korona. To sam nazvala mentalografi, snimanja stanja duše u čovjeku. Sve to unutrašnje što predstavlja suštinu moga bića, istovremeno pokušava da komunicira sa publikom i vapi za tom komunikacijom“, kazala je Đurović.

Otvarajući izložbu, Milica Kotur, načelnik Odjeljenja za kulturno nasljeđe pri Ministarstvu provjete i kulture RS je istakla da je Đurović priznata crnogorska slikarka, sjajan umjetnik i čovjek.

„Izuzetno značajan crnogorski autor i slikar sa posebnom paletom i načinom izražavanja. Muzej Hercegovine je jedna od najaktivnijih ustanova u RS. Sjajna ustanova koja njeguje, ne samo muzejsku djelatnost, već i savremni izraz, slikarstvo. Upravo je to itekako značajno za naše resorno ministarstvo, bitna nam je ta saradnja institucija kulture RS i Crne Gore, jer smo jedni drugima okrenuti, nasljeđe i sve je protkano i jedno drugo prožima, bez toga ne možemo niti želimo“, navela je Kotur.

Đurović je redovni profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a bila je gostujući profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Izlagala je svoja umjetnička djela na prestižnim izložbama širom svijeta i dobitnik je više nagrada za umjetnički rad.

Izložba u Muzeju Hercegovine otvorena je narednih 20 dana.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: